Астрономи засякоха озадачаващо явление около черна дупка в центъра на галактиката ни

Това е мехур от газ, който се върти по посока на часовниковата стрелка около черна дупка

22.09.2022 | 22:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Астрономи засякоха озадачаващо явление около черна дупка в центъра на галактиката ни

Астрономи заявиха, че са забелязали горещ мехур от газ, който се върти по посока на часовниковата стрелка около черна дупка в центъра на нашата галактика с "умопомрачителна" скорост. Очаква се откриването на мехура, който е оцелял само няколко часа, да даде представа за това как работят тези невидими, ненаситни галактически чудовища.

Свръхмасивната черна дупка Стрелец А* се намира в средата на Млечния път на около 27 000 светлинни години от Земята и нейното огромно притегляне придава на родната ни галактика характерното ѝ завихряне. Първото по рода си изображение на Стрелец А* беше разкрито през май от проекта Event Horizon Telescope Collaboration, който свързва радиоантени по целия свят с цел да открие светлината, когато тя изчезва в пастта на черните дупки. Една от тези антени, радиотелескопът ALMA в чилийските Анди, е уловила нещо "наистина озадачаващо" в данните за Стрелец A*, казва Мачиек Вилгус, астрофизик в германския Институт за радиоастрономия "Макс Планк".

Само няколко минути, преди да започне събирането на радиоданни от ALMA, космическият телескоп "Чандра" е наблюдавал "огромен скок" в рентгеновите лъчи, каза Велгус пред АФП. Този изблик на енергия, за който се смята, че е подобен на слънчевите изригвания на Слънцето, е изпратил горещ мехур от газ, който се е завихрил около черната дупка, според ново изследване, публикувано в списание "Astronomy and Astrophysics". Газовият мехур, известен още като гореща точка, е имал орбита, подобна на тази на Меркурий около Слънцето, казва водещият автор на изследването Вилгус. Но докато на Меркурий му трябват 88 дни, балонът го прави само за 70 минути. Това означава, че той се е движил с около 30% от скоростта на светлината.

"Така че това е абсолютно, абсурдно бързо въртящ се мехур", каза Вилгус и го нарече "умопомрачително".

Учените са успели да проследят мехура чрез данните си за около час и половина - малко вероятно е той да е оцелял повече от няколко обиколки, преди да бъде унищожен.

Вилгус заяви, че наблюдението подкрепя теорията, известна като MAD. "MAD като лудост, но и MAD като магнитно задържани дискове", каза той. Смята се, че явлението се случва, когато в устието на черна дупка има толкова силно магнитно поле, че то спира засмукването на материал вътре. Но материята продължава да се натрупва, което прекъсва магнитните полета и предизвиква изблик на енергия.

Научавайки как работят тези магнитни полета, учените се надяват да изградят модел на силите, контролиращи черните дупки, които остават забулени в мистерия, информира БГНЕС.

Магнитните полета биха могли да помогнат и за определяне на скоростта на въртене на черните дупки - което би могло да бъде особено интересно за Стрелец A*.

Макар че масата на Стрелец А* е четири милиона пъти по-голяма от масата на нашето Слънце, тя свети с мощността само на около 100 слънца, "което е крайно невпечатляващо за свръхмасивна черна дупка“, казва Вилгус. "Това е най-слабата свръхмасивна черна дупка, която сме виждали във Вселената - видяхме я само защото е много близо до нас. Но вероятно е добре, че в центъра на нашата галактика има "гладуваща черна дупка", каза Вилгус. "Да живеем до квазар, който може да свети със силата на милиарди слънца, би било ужасно", добави той.

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Ахмед
преди 4 дни
Колко още учените ще се озадачават.Аллах създателя на всичко ни е описал всичко в Корана.Който го прочете ще разбере за какво е тук и защо Сигнализирай за неуместен коментар