Ето кои са металите, които ще заменят петрола в зеления преход

Ключови в нисковъглеродната икономика ще са електромобилите и решенията за съхранение на енергия

04.07.2022 | 11:57 Редактор: Теодора Патронова
Ето кои са металите, които ще заменят петрола в зеления преход

През XIX век бяха въглищата. През XX век световните дела се въртяха около петрола. През XXI век, по всичко личи, новият ключов фактор в геополитиката и икономиката ще са няколко пренебрегвани доскоро метала.

Преходът към по-чисти енергетика и транспорт ни най-малко няма да ни освободят от зависимости, напрежение и намеса на големите в делата на малките. Просто горещите точки на картата ще се променят и вече няма да са в Персийския залив, а в басейна на Конго и в Боливия. 

Преходът към нисковъглеродна икономика има безброй направления, но ключови за пазарите на суровини ще са две от тях: електромобилите и решенията за съхранение на енергия. Насърчаването на възобновяемата енергетика от слънце и вятър е безсмислено, ако енергията не може да се складира, а към момента най-популярното решение в тази област е литиево-йонната батерия. И пак тя е в основата на голямата трансформация в транспорта, където двигателите с вътрешно горене постепенно отстъпват място на електрическото задвижване. 

В по-далечна перспектива и двата сектора може да заложат на водорода - но дори и това не може да стане без основните метали на "зеления преход". Ето кои са те: литий, кобалт, никел, мед и така наречените "редки земни елементи".

Четете повече по темата в automedia.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Очевидно г-жа Патронова не си е направила труда за класификация на редките метали и разсеяните такива. Редки метали са тези,които се срещат рядко и много рядко в природата. Разсеяни метали са тези, кото се намират в много малки концентрации в рудите. Отделно би трябвало да включи металите, които се намират в Русия и Украйна и ЕС ги купуваше от тях: Ni, Cr, Co, Mo, Ti . Употреба - за неръждаема стомана напр SS 316 (1Х18Н9Т и др.) Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
а металите
преди 1 година