Зукърбърг: Скоро метавселената ще стане значителна част от бизнеса

Главният изпълнителен директор на Meta все повече насочва компанията към "следващото поколение съдържание"

23.06.2022 | 13:20 Редактор: Жаклина Иванова
Зукърбърг: Скоро метавселената ще стане значителна част от бизнеса

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг заяви в интервю за CNBC в сряда, че метавселената може да бъде значителна част от бизнеса през втората половина на десетилетието.

"Надяваме се, да достигнем основно до около един милиард души в метавселената, които да правят бизнес за стотици долари. Покупките ще бъдат цифрови стоки и цифрово съдържание, като например дрехи за аватара им или различни цифрови стоки за виртуален дом", добави той.

Зукърбърг уточни, че сред покупките може да има и украса на виртуална конферентна зала, а също и за комунални услуги, за да може потребителят да бъде по-продуктивен във виртуалната и разширената реалност и в цялата метавселена като цяло.

Инвеститорите намалиха пазарната капитализация на компанията наполовина тази година, тъй като растежът се забави, а броят на дневно активните потребители намаля за първи път между последните две тримесечия.

Главният изпълнителен директор на Meta все повече насочва компанията към това, което той разглежда като следващо поколение съдържание - виртуален свят, в който хората могат да купуват и продават цифрови стоки за аватари, които могат да общуват помежду си.

По-рано този месец борсовият код на компанията се промени от FB, което е реликва от историята ѝ като доставчик на социални медии, на МЕТА.

Но инвестициите на компанията в добавената и виртуалната реалност датират от 2014 г., когато тя плати 2 млрд. долара за производителя на очила Oculus VR. Доставките на джаджите не успяха да надхвърлят доставките на персонални компютри или смартфони.

Зукърбърг изрази оптимизъм относно представянето на сегашното поколение Meta Quest 2, чиято цена започва от 299 долара.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК