Какви са причините Apple да засили производството си извън Китай?

Над 90% от продуктите на компанията като iPhone, iPad и MacBook се произвеждат в страната

23.05.2022 | 18:16 Редактор: Жаклина Иванова
Какви са причините Apple да засили производството си извън Китай?

Технологичният гигант Apple е казал на част от поддоставчиците си, че иска да засили производството си извън Китай, а като причина за това посочва строгата политика срещу Ковид-19, както и други фактори, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Индия и Виетнам, където вече е базирана малка част от световното производство на Apple, са сред страните, които са разглеждани по-внимателно от компанията като алтернативи на Китай, посочват източниците.

Над 90% от продуктите на Apple като iPhone, iPad и MacBook се произвеждат в Китай от външни поддоставчици, твърдят анализатори. Силната зависимост на Apple от страната е потенциален риск заради авторитарното комунистическо правителство в Пекин и сблъсъците му със САЩ.

Всеки ход от Apple, най-голямата американска компания по пазарна капитализация, за насочване на производство извън Китай ще повлияе на мисленето на западните компании, които се чудят как да намалят зависимостта си от Китай за производство или ключови материали. Тези колебания се засилиха тази година, след като Пекин се въздържа от това да критикува Русия за инвазията ѝ в Украйна и след като наложи блокади на някои градове, за да се бори с Ковид-19.

Говорител на Apple е отказал да коментира. Запитан като цяло за веригата на доставките, през април главният изпълнителен директор Тим Кук изтъкна: "Нашата верига на доставките е наистина международна, така че нашите продукти се правят навсякъде".

Apple искаше да се деверсифицира отвъд Китай преди Ковид-19 да се разпространи по целия свят в началото на 2020 г., но тези планове се усложниха от пандемията.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК