Криптовалутите с рекордно големи загуби поредна седмица

Те бяха засегнати от по-широките разпродажби на рискови инвестиции на фона на тревогите около високата инфлация

14.05.2022 | 10:18 Редактор: Теодора Патронова
Криптовалутите с рекордно големи загуби поредна седмица

Криптовалутите отбелязват големи загуби в петък (13 май), като цената на биткойн е близо до 30 хиляди долара, а токенът се насочва към рекордно дълга губеща сесия на фона на колапса на TerraUSD, т.нар. стейбълкойн, който удари пазарите, пише Reuters.

Криптоактивите също бяха засегнати от по-широките разпродажби на рискови инвестиции на фона на тревогите около високата инфлация и повишаването на лихвените проценти. Настроенията са особено крехки, тъй като токените, които са свързани с долара, са несигурни.

Биткойн - най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, успя да се оттласне от дъното в рамките на сесията в Азия и достигна цена от малко над 30 хиляди долара - повишение от 5%, преди обяд българско време. Криптовалутата отбелязва нещо като възстановяване от 16-месечното дъно, което достигна в четвъртък, когато цената ѝ падна до 25,4 хиляди долара.

Цената на биткойн обаче остава далеч над нивата от миналата година от около 40 хиляди долара и освен ако не отчете възстановяване през уикенда, се насочва към рекордната седма поредна седмица на загуби.

Разпродажбите почти свиха наполовина общата пазарна капитализация на криптовалутите от ноември насам, но паниката настъпи в последните сесии заради трусовете при стейбълкойните.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК