Руски космонавт: Възможно е пълно прекъсване на сътрудничеството със САЩ на МКС

Главният изпълнителен директор на Роскосмос ще поиска позицията на ръководителя на НАСА

22.01.2022 | 22:20 Редактор: Искра Ангелова
Руски космонавт: Възможно е пълно прекъсване на сътрудничеството със САЩ на МКС

Тази сутрин стана известно, че САЩ са отказали входна виза на руския космонавт Николай Чуба, без да се мотивират. По този повод руският космонавт Михаил Корниенко коментира ситуацията с неиздаване на американска виза на неговия колега Николай Чуба. Според него досега МКС е бил остров извън политиката, но сега "всичко това се е прехвърлило в Kосмоса", цитира думите му "Московский Комсомолец".

В тази връзка Корниенко допусна възможността за пълно прекратяване на съвместната работа на САЩ и Русия по МКС. "Не знам всички планове на НАТО и Роскосмос, но такава възможност не може да се изключи", каза той, цитиран от радиостанцията "Говорит Москва".

Той допълни, че станцията вече 23 години, което е близо до лимита ѝ. И на фона на сегашното политическо напрежение "не може да се изключи такъв момент". Освен това той призова за симетричен отговор на действията на САЩ, предава "Фокус".

По-рано в събота стана известно, че властите на САЩ са отказали да издадат виза на Николай Чуба без обяснение. Космонавтът трябваше да пътува до САЩ, за да участва в обучение в космическия център "Линдън Джонсън". През пролетта на следващата година той трябва да лети до МКС. Пътуването на руските космонавти до САЩ и на американските до Русия е обичайна практика, за да може да се запознаят с работата на модулите на другата страна.

Главният изпълнителен директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин отбеляза, че ще поиска позицията на ръководителя на НАСА Бил Нелсън относно случилото се. Той добави, че действията на американските власти са "опасен прецедент за сътрудничество на Международната космическа станция".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
то се очакваше от Америка .ако не бяха руснаците Америка никога не ви наше да има космически модол в орбита те и до днес нямат ракетен двигател като руснаците Сигнализирай за неуместен коментар