Източна Европа има зъб на копаенето на биткойни

Процесът изисква огромно количество енергия

22.01.2022 | 12:40 Редактор: Здравко Черкезов
Източна Европа има зъб на копаенето на биткойни

На фона на енергийната криза в Европа, на континента се настанява и друг проблем, който също се превръща в пречка пред енергийната сигурност на района. Това са крипто копачите. Процесът на "копаене" на криптовалути като биткойн, етериум и други изисква огромно количество енергия. Някои европейски страни вече започнаха да ограничават и дори да забраняват изцяло подобна практика, пише Oilprice.

Енергийният отпечатък от копаенето на биткойн се изчислява на 137,4 тераватчаса годишно, като това е количеството на потребление на страни като Украйна и Египет за година (с население съответно от над 40 и 100 милиона души).

"Копаенето" на криптовалути изисква все повече електроенергия. Това оказва голямо напрежение върху енергийните мрежи и икономиките на някои държави, а цените на енергията растат непрекъснато. Ето защо някои по-бедни държави в Европа ограничават или забраняват операциите за добив на криптовалута.

В края на 2020 г. правителството на една от най-бедните държави в Европа Косово забрани всякаква дейност за копаене на криптовалути в границите си, като обяви, че това са "спешни мерки" за смекчаване на продължаващата енергийна криза, пише money.bg.

Цените на електроенергията в Косово не са толкова високи, като се има предвид, че страната разчита на вътрешно производство на енергия от въглища. Неотдавнашни проучвания дори показаха, че страната е втората най-зависима от въглища държава в света. Евтиният ток прави Косово апетитно място за крипто копачите.

"Смята се, че най-мащабното крипто копаене се извършва в северната част на страната, където има сръбско мнозинство, което отказва да признае Косово като независима държава и следователно не е плащало за електроенергия повече от две десетилетия", писа Guardian.

След наложената временна забрана в Косово, крипто-миньорите се втурнаха да продават оборудването си или да се преместят в съседни страни.

И в Казахстан цените на енергията са ниски, а след като Китай забрани добива на криптовалути на своя територия, копачите се насочиха към страната. Заради прекъсванията на интернет и протестите през последните седмици, крипто секторът в Косово започна да губи блясъка си.

Като цяло броят на крипто копачите все още е сравнително малък, но енергийният отпечатък на от добива на тези валути вече достига нивата на енергиен отпечатък на цели държави. По-лошото е, че регулирането е почти невъзможно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Интересно
преди 2 години
А печатници, мастило, нишки, холограми, хартия, банкови офиси, банкомати, климатици, сървъри, банкното броячи, охранители, бронирани камиони, оръжия, тезори ... тия неща ще ни информирате ли колко терават часа харчат? Що да не направиме обратното пък - да забраниме хартията и да остане криптото? А щото наще хора нямало да имат контрол - демек като ни потрябват да си печатиме, да си правиме инфлацийки, кризички. На някой това не е изгодно, а? Сигнализирай за неуместен коментар