Google обжалва антитръстовата глоба пред Съда на ЕС

Компанията обяви, че след внимателно обмисляне възнамерява да оспори глобата, наложена от ЕК

22.01.2022 | 07:10 Редактор: Жаклина Иванова
Google обжалва антитръстовата глоба пред Съда на ЕС

В рамките на съдебния спор с Европейския съюз американската интернет компания Google обжалва антитръстовата глоба в размер на 2,4 млрд. евро. Компанията обяви, че "след внимателно обмисляне" възнамерява да оспори глобата, наложена от Европейската комисия, пред Съда на Европейския съюз (СЕС). В цитираното от Bloomberg изявление се посочва, че има "области, които изискват правно изясняване".

През ноември по-долната инстанция на съда, Общият съд на ЕС, потвърди глобата за Google. Комисията наложи глобата на оператора на търсачката през 2017 г. след седемгодишно разследване и жалби от страна на портали за сравняване на цени. В обосновката на решението пише, че Google поставя собствената си услуга за сравняване на цени на първо място в резултатите от търсенето и същевременно понижава рейтинга на конкурентните услуги за сравняване. По този начин компанията е злоупотребила с господстващото си положение и е нарушила антитръстовото законодателство на ЕС.

Съответно са били засегнати резултатите от търсачките в 13 европейски държави, включително Германия. Google обжалва решението на Комисията пред Oбщия съд. Той до голяма степен потвърди оценката на ЕК. Google е предпочела собствената си услуга пред конкурентната, вместо да показва първо най-добрия резултат, обясни той.

Конкурентните услуги са нямали възможност да се показват на толкова видно място в търсачката - освен в специални полета, ако са платили за това.

Тогава Google заяви, че от 2017 г. насам вече е направила промени, за да се съобрази с решението на ЕК. Възможно е да минат още две години преди да се стигне до решение на Съда на ЕС.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК