Опасността от 5G спира полети до САЩ от целия свят

Опасенията са свързани с потенциална намеса в чувствително навигационно оборудване

19.01.2022 | 11:32 Редактор: Теодора Патронова
Опасността от 5G спира полети до САЩ от целия свят

Авиокомпаниите по света коригират графиците и маршрутите на самолетите си за полети до САЩ заради опасения, че въвеждането на 5G услуги от телекомуникационните компании AT&T Inc. и Verizon Communications Inc. в близост до американските летища може да попречи на ключови системи за безопасност.

Опасенията са свързани с потенциална намеса в чувствително навигационно оборудване, използвано при кацане в лошо време, което според търговската асоциация, представляваща най-големите американски авиокомпании, може да доведе до "катастрофални смущения". 

Честотите в т.нар. C-обхват, използвани за 5G услугите, са в близост до въздушните вълни, използвани от радарните висотомери на самолетите, които следят височината и позволяват кацане при лошо време. Те захранват и множество критични системи за безопасност.

Телекомуникационните компании AT&T и Verizon се съгласиха късно във вторник да забавят включването на стотици 5G клетъчни кули в близост до летищата в САЩ след разговори в последния момент с правителствени служители поради опасения за безопасността.

Компаниите, които похарчиха повече от 80 млрд. долара в правителствения търг миналата година за правата, не предоставиха подробности за това колко дълго може да продължи спирането, нито за размера или зоната около летищата.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК