Microsoft купува Activision Blizzard, ще прави мобилна версия на Warcraft

Сумата по сделката се оценява на 68,7 млрд. долара

18.01.2022 | 23:47 Редактор: Здравко Черкезов
Microsoft купува Activision Blizzard, ще прави мобилна версия на Warcraft

Американската корпорация Microsoft става собственик на една от най-големите в света компании разработчици на игри Activision Blizzard Inc. Сумата по сделката е 68,7 млрд. долара, съобщи във вторник пресслужбата на Microsoft.

"Microsoft ще купи Activision Blizzard за 95 долара за акция. Сумата по сделката се оценява на 68,7 млрд. долара", се казва в съобщението. От компанията отбелязват, че след приключването на сделката, насрочено за 2023 г. Microsoft ще стане "третата компания в света по размер на приходите след Tencent и Sony". Ръководителят на Activision Blizzard Боби Котик ще запази поста си.

Компаниите планират да разширят присъствието си в сегмента на игрите за мобилни устройства, по-специално да направят мобилна версия на един от хитовете на Activision Blizzard - Warcraft. Microsoft отбеляза, че разработчикът на играта има успешен опит в създаването на популярно мобилно приложение: от създаването си досега играта Candy Crush е била изтеглена от потребителите повече от 2,5 милиарда пъти.

След публикуването на информация за сделката котировките на Activision Blizzard на електронната борса NASDAQ нараснаха с повече от 30%, цената на акция надхвърли 90 долара срещу 64 ден по-рано. Акциите на Microsoft поевтиняха леко от началото на търговската сесия във вторник, но експертите не приписват спада на котировките на купуването на разработчика на игри, информира БГНЕС.

Activision Blizzard е една от водещите компании на пазара на видеоигри, която създаде по- игрите World of Warcraft, Call of Duty, Diablo, Guitar Hero. В средата на 2021 г. тя беше в центъра на скандал заради обвинения в сексуален тормоз срещу няколко представители на ръководството на компанията. Твърди се, че Боби Котик е знаел за тях и е прикрил колегите, замесени в тази история. Activision Blizzard плати 18 млн. долара като част от досъдебно споразумение по дело, заведено от щата Калифорния във връзка с тези твърдения. Няколко служители напуснаха компанията, акциите ѝ паднаха, а играчите започнаха да напускат World of Warcraft.

Microsoft се бори за господство на пазара на видеоигри със своя дългогодишен съперник Sony. Придобиването на един от водещите разработчици, какъвто е Activision Blizzard, може значително да засили позицията на Microsoft в тази конфронтация. 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК