Как децата избягват родителския контрол в интернет?

Родители казват, че контролът има твърде много вратички

16.01.2022 | 22:50 Редактор: Жаклина Иванова
Как децата избягват родителския контрол в интернет?

През последните три години Ланс Уолкър играе на котка и мишка с 11-годишната си дъщеря за контрол над нейните устройства iPhone и iPad.

Първоначално той смята TikTok за безобидно разсейване, което Пейтън използва, за да гледа видеа с танци. Когато обаче открива, че тя получава съобщения от непознати възрастни мъже, след като публикува видеа как прави смешни пози, Ланс бързо влиза в родителския контрол на Apple, за да блокира достъпа до приложението. Следват размяна на "удари" между него и дъщеря му, включващи нови профили в Apple, смяна на пароли и какво ли още не.

"Беше кошмар", казва той, допълвайки, че със съпругата си търсят надежден начин да държат дъщеря си далеч от TikTok.

Apple и Google на Alphabet – двата основни доставчика на софтуер за смартфони, рекламират родителския си контрол като начин родителите да следят внимателно кои технологии използват децата им, пише Wall Street Journal. Технологично напредналите деца обаче, чието време в интернет се изстреля в небесата през пандемията, намират начини да заобиколят контрола, създаден да ги защитава.

Родителите казват, че контролът не е достатъчно прост и има твърде много вратички. Отделни приложения като YouTube, Instagram и TikTok имат свой собствен родителски контрол, усложнявайки още повече управлението на онлайн активността на децата. Родителите могат да плащат за допълнителни услуги за контрол, например Bark, което може да следи активността на децата в определени приложения, или Circle, което може да филтрира достъпа до приложения и да налага времеви ограничения, но дори те си имат своите граници.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК