Ентусиасти създадоха платформа, която държи изкъсо депутатите

"Стража" намалява пропастта между политици и избиратели, обясни създателят Благослав Михайлов

07.12.2021 | 17:20 Редактор: Здравко Черкезов
Ентусиасти създадоха платформа, която държи изкъсо депутатите

"Стража" е платформа, която цели да скъси пропастта между гражданите и техните представители в парламента. Тази пропаст става все по-голяма, особено с рекордно ниската избирателна активност на последните избори. Това каза пред БНР Благослав Михайлов от екипа на платформата.

"Ние не виждаме политиците и гражданите като някакви врагове", уточни той.

Платформата предоставя данни от парламента – например поименни гласувания. Така по всяко време всеки гражданин може да види как е гласувал конкретен депутат по даден въпрос.

Базата данни включва близо 45 000 гласувания или 95% от всички гласувания от 2009 г. насам. Публикуват се и стенограми от заседания.

"Планираме много повече функционалности, които да позволят на политиците да се свързват с гражданите през нашата платформа, например да отговарят на техни въпроси, да получават обратна връзка", поясни Благослав Михайлов.

Политиците често разчитат на това, че хората забравят, но на платформата е лесно да се открие изказване, което те считат за забравено, допълни Михайлов.

За да съществува, платформата набира малки дарения от физически лица. Благослав Михайлов акцентира върху прозрачността на дейността им, защото по думите му подобен проект трябва да се случва изцяло с подкрепата на онези, на които служи, а българите са скептични и винаги питат "кой стои зад теб".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК