Къде са те, къде сме ние... В Загреб тръгват безпилотни електрически таксита

Инфраструктурата ще бъде част от мултимодален терминал в Хърватия

06.12.2021 | 19:30 Редактор: Жаклина Иванова

До три години по улиците на Загреб ще се движат безпилотни електрически таксита. Това е проект на единствената автомобилна компания в Хърватия, който се изчислява на 450 млн. евро. Около 200 млн. от тях може да бъдат осигурени от Европейския съюз.

Той е сред най-известните имена в света на автомобилната индустрия. Едва на 33 години Мате Римац е човекът, който успява да нареди Хърватия до водещите страни, където производството на коли е на почит. Основава компанията си в покрайнините на Загреб през 2009 г. Само за 10 години тя се развива шеметно.

Освен производство на компоненти за електрически автомобили за световни марки и свои собствени автомобили, единствената по рода си компания в Хърватия работи и по иновативен проект с ЕС. До три години електрически безпилотни таксита да бъдат в полза на хората в Загреб.

"Един различен проект - екосистема за градска мобилност. Фокусирали сме се върху нещо, което е насочено към бъдещето. Бъдеще, в което ние няма да притежаваме коли, а ще ги споделяме", посочи маркетинг директорът на Rimac Automobili Марта Лонгин.

Проектът ще стартира първоначално в Загреб, след това и в други градове.

"Проектът за роботизираните таксита е базиран главно на наша инвестиция. Той беше признат и на европейско ниво като стратегически. Ще получим европейско финансиране. Това няма да е обикновено такси, а ще е безпилотно. Идеята е да се изгради и инфраструктура, която ще се използва за тези автомобили. Това е бъдещето, в което ние вярваме", добави тя.

Инфраструктурата ще бъде част от мултимодален терминал в Загреб. Това ще позволи на екосистемата да се свърже с трамваи, автобуси и крайградската железопътна линия. Бизнесът на Мате Римац стартира в гараж, а сега компанията наброява близо 1000 души.

Планира се до 2024 година да изградят и голям кампус. Искат да се развиват в родината си и да градят бъдещето си в нея.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Сандо
преди 2 години
хора с визия и желание за реализация. у нас визия имат само бат Бойко и то с от къде да напълнят чекмеджетата и дюшеците Сигнализирай за неуместен коментар