Затъмняващи се прозорци пестят ток, конкурират санирането на стените

С новата технология в Южна Европа може да се спестят 50 или 70% електроенергия от климатици

05.12.2021 | 12:50 Редактор: Елеонора Танева
Затъмняващи се прозорци пестят ток, конкурират санирането на стените

Конвенционалните методи за икономии на електричество се концентрират върху стените и материалите за тях. Все по-актуални стават нови технологии, които са свързани с "превключващи се" прозорци, стъклени фасади и стъклени покриви.

"Това са технологии, които автоматично затъмняват прозорците и предпазват от изтичане на топлина. На база на електро или термохромни материали можем да "превключваме" тези прозорци според слънчевата светлина", заяви д-р Джон Фалтайх от Института Фрауенхофер в Германия пред bloombergtv.bg. 

Д-р Фалтайх заяви, че превключващи се стъкла вече се произвеждат в Европа. Те са по-скъпи от нормалните прозорци. Предимството при тях е, че спестяването на разходи от друга страна е по-голямо, отколкото при обикновени щори, които напълно могат да се изключат от уравнението. Отпадат разходи за монтаж и за поддръжка на тези щори. Вече има продукти на пазара, които се занимават с напълно електрохромни прозорци и има пилотни проекти.

"Познавате електрохромните прозорци може би от самолета Boeing 787. Говорим за тези прозорци, които могат да станат тъмни, например при огледалото за обратно виждане на автомобила. Принципно основната технология е позната, а сега ние я оптимизирахме в нашия проект в посока на пестене на енергия. И успяхме да покажем, че през лятото в Южна Европа може да се спестят 50 или 70% електроенергия, като не се използват климатици", обясни д-р Фалтайх.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК