Българският суперкомпютър Discoverer вече работи

Машината може да прави 4,5 милиона милиарда изчисления в секунда

21.10.2021 | 23:39 Редактор: Елеонора Танева

Заработи българският суперкомпютър Discoverer. Той официалното беше въведен в експлоатация в София Тех Парк.

"С помощта на EuroHPC Discoverer България може да насърчава научните изследвания и да бъде по-добре интегрирана в паневропейските иновационни екосистеми. Този нов суперкомпютър ще помогне на европейските потребители да дадат тласък на научните изследвания и иновациите, независимо от това къде се намират в Европа", каза комисарят по въпросите на иновациите и научните изследвания Мария Габриел, цитирана от пресслужбата на ЕК.

Discoverer ще може да обработва над 4,5 петафлопса (или 4,5 милиона милиарда изчисления в секунда).

Discoverer е третият суперкомпютър, открит тази година от съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии. По-рано бяха открити два други суперкомпютъра с производителност от порядъка на петафлопс в Люксембург и Словения.

В процес на разработване са още четири суперкомпютъра: в Чехия,Португалия,Финландия и Италия.

"Суперкомпютърът е скъпо начинание. Но той не е скъпо удоволствие, а скъпа необходимост. Това е единственият начин ние да бъдем модерна нация. Защото успешни и богати са тези нации, които успяват да създадат и внедрят нови технологии. Благодарение на научните инфраструктури страната ни може отново да се върне на научната карта на Европа". Това заяви министърът на образованието и науката Николай Денков при официалното въвеждане в експлоатация на Discoverer.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК