Биткойнът отново превиши 60 000 долара

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация нарасна с 8%

16.10.2021 | 17:35 Редактор: Искра Ангелова
Биткойнът отново превиши 60 000 долара

Цената на биткойна продължава похода си все по-нагоре, скъсявайки все повече дистанцията до абсолютния си рекорд през април на фона на все по-голям интерес.

За събота и неделя цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация нарасна с 8%, преминавайки прага от 62 хил. долара, с което ралито за месеца е от над 40%. Монетата поскъпва с 4% до 61 539,34 долара.

Тласък на цените през последната седмица дадоха надеждите за скорошното пускане на първия американски ETF, базиран на биткойн фючърси. В събота стана ясно, че в нов проспект от петък компанията ProShares дава сигнал за готовност това да стане още в понеделник, съобщава Bloomberg. В документа пред Комисията по ценните книжа и борсите управителят на активи посочва 18 октомври като приблизителна дата за пускането на борсово търгувания фонд.

И с увеличаването на интереса на институционалните инвеститори и тези на дребно спекулантите очакват скорошно завръщане и дори преминаване на нивото от близо 65 хил. долара, което криптовалутата достигна в средата на април. Растат и премиите за деривати, обзалагащи се за по-високи цени.

"САЩ винаги са били голямата награда", коментира Антони Тренчев, съосновател на Nexo. "Инерцията със сигурност е на страната на биткойна в момента и е само въпрос на време, преди априлският връх да бъде покорен", допълва той, цитиран от Investor.bg.

Средният седемдневен процент на финансиране на биткойн фючърсите – цената за поддържането на отворен бичи залог – нарасна до 5% на платформата Binance. За сравнение той бе едва 1,9% към края на септември, показват данни, събрани от платформата за криптоинформационни услуги The Block.

По думите на Ки Йонг Жу, главен изпълнителен директор на звеното за анализ на CryptoQuant, цените са тласкани нагоре от големи инвеститори, които купуват значителни количества криптовалута през деривати.

Всичко това е значителна промяна за биковете, които бяха пренебрегвани през последните месеци, след като през май цената на криптовалутата се срина и вниманието се насочи към други спекулативни активи като NFT.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК