Глобалният недостиг на чипове може да бъде преодолян догодина, прогнозира Мъск

По думите му през 2022 г. ще има достатъчно производствен капацитет в глобален план

25.09.2021 | 10:16 Редактор: Юлия Христова
Глобалният недостиг на чипове може да бъде преодолян догодина, прогнозира Мъск

Глобалният недостиг на полупроводници може да бъде преодолян през следващата година благодарение на новите фабрики за производство на чипове, които са планирани за изграждане или се намират в процес на строеж, заяви главеният изпълнителен директор на американския автомобилен концерн Tesla Inc. Илън Мъск. 

На въпрос колко дълго ще продължи кризата с доставките, Мъск отговори, че проблемът ще бъде решене в „краткосрочен план“, съобщава Ройтерс.

"Изграждат се много заводи за производство на чипове“, изтъква предприемачът по време на съвместна видео сесия със Stellantis и председателя на Ferrari Джон Елкан.

По думите на Мъск през 2022 г. ще има достатъчно производствен капацитет в глобален план, за да бъде преодолян дефицитът на полупроводници, пише investor.bg.

Елкан и Мъск се съгласиха, че е необходима подкрепа от страна на ядрената енергия, която да покрие ръста в глобалното потребление на електроенергия на фона на разрастващия се автопарк от електромобили.

„Изненадан съм от скорошното решение на някои страни да се откажат от ядрената енергия, която е безопасна“, споделя Мъск.

Той благодари на Елкан за подкрепата, която Tesla получава между 2017 и 2019 г. от Comau, звено на Fiat Chrysler Automobiles, сега част от Stellantis, за роботика. Според Мъск Comau е помогнал на Tesla в „един от най-трудните периоди“ за компанията, свързан с пазарната реализация на Model 3.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК