Apple работи върху технология, която да помага за диагностициране на депресия

Целта е да предложи инструменти, които да разширят обхвата на нейното растящо портфолио от здравни услуги

22.09.2021 | 21:13 Редактор: Юлия Христова
Apple работи върху технология, която да помага за диагностициране на депресия

Американският технологичен гигант Apple работи върху технология, която да помага за диагностициране на депресия и спад на когнитивните способности. Целта на компанията е да предложи инструменти, които да разширят обхвата на нейното растящо портфолио от здравни услуги, твърдят източници, запознати с въпроса, както и документи, разгледани от Wall Street Journal.

Използвайки различни сензорни данни, включително за мобилност, физическа активност, за съня, поведението при писане и други, изследователите се надяват, че ще могат да разчетат дигиталните сигнали, свързани с въпросните проблеми. По този начин могат да бъдат създадени алгоритми, които да предлагат надеждното им откриване, допълват източниците. Apple се надява, че това ще бъде основата за уникални функции в нейните устройства.

Усилията произтичат от изследователските партньорства, които Apple обяви с Университета на Калифорния в Лос Анджелис (UCLA) и с фармацевтичната компания Biogen. Първото се фокусира върху изучаването на стреса, тревожността и депресията, а второто върху умереното намаляване на когнитивните способности. Проектът с UCLA носи кодовото име “Seabreeze”, а този с Biogen – „Pi”, твърдят източниците и документите.

Biogen е започнала проучването си в понеделник, но много от подробностите за проучваните на Apple не са обявени публично. Това лято фармацевтичната компания е получила одобрения от Американската агенция по храните и лекарствата за нов медикамент за лечение на леки когнитивно нарушение.

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК