През 2020 г. през платформи за криптовалути са платени подкупи за 350 млн. долара

Това е с 311% повече спрямо сумите за 2019 г, сочат данни на компанията Chainalysis

22.09.2021 | 15:58 Редактор: Юлия Христова
През 2020 г. през платформи за криптовалути са платени подкупи за 350 млн. долара

Компаниите за криптовалути наемат все повече лобистки фирми, които да ги представляват във Вашингтон. Причината е намерението на институциите да разработят регулации за криптовалутите и платформите за търговия, които да осигурят по-голяма стабилност на този пазар и да попречат на хакери да ги използват за получаване на откупи, пиша Bloomberg.

Очаква се тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън да обяви първите мерки на Министерството на финансите за регулиране и проследяване на трансакции с криптовалути. Целта е американските власти да могат да откриват крайния получател на пари, изпратени като откуп на киберпрестъпници. Администрацията подготвя и законови промени, които да забранят изплащането на подкупи на хакери.

През 2020 г. през различни платформи за криптовалути са платени подкупи за 350 млн. долара, което е с 311% повече, спрямо сумите за 2019 г, сочат данни на компанията Chainalysis, който анализира блокчейн индустрията. Поддръжниците не криптовалутите посочват, че едва от 1 процент от обема на трансакциите са свързани с престъпна дейност

Председателят на комисията за ценните книжа Гари Гетман е твърд поддръжник на идеята, че са необходими регулации за криптовалутите. Според него пазарът е твърде волатилен, податлив на спекула и инвеститорите не са защитени. Той смята критовалутите и за ценни книжа и съответно сделките с тях и платформите, през които се извършват, трябва да се регистрират в комисията. Тази негова позиция обаче не е никак популярна сред крипто компаниите.

Пазарната капитализация на криптовалутите е над 1,5 трилиона долара, сочат данните за тази седмина на CoinMarketCap. Това е спад от пика от около 2,5 трилиона долара през май. Според критиците точно такива бързи спадове правят пазара несигурен за инвеститорите.

„Ако много криптовалути бъдат определени за ценни книжа, борси като Coinbase и останалата част от крипто индустрията „няма да могат да печелят пари така, както правят днес“, казва Тайлър Гелаш – бивш съветник на комисията за ценни книжа.

Цялата статия четете в bloombergtv.bg

Снимки: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК