Facebook изтри 150 профила, обвързани с антиваксърско движение

Компанията обяви в четвъртък, че това е първата целенасочена акция в световен мащаб

17.09.2021 | 10:34 Редактор: Юлия Христова
Facebook изтри 150 профила, обвързани с антиваксърско движение

Най-голямата социална мрежа в света Facebook е изтрила почти 150 профила и групи в своите платформи, които интернет компанията обвързва с противоречивото антиваксърско движение Querdenker („Инакомислещи"). Компанията обяви в четвъртък, че това е първата целенасочена акция в световен мащаб, насочена срещу група, която причинява „координирани социални щети“. Засегнати са и акаунти на основателя на Querdenker Михаел Балвег.

Самият Балвег обяви, че ще предприеме правни действия срещу изтриването. По-специално страницата във Facebook на Querdenken711 с над 30 хил. абонат е имала по думите му само съдържание по въпросите на основните права и свободата на изразяване. „Вече успяхме да се защитим законно от неоправдани изтривания няколко пъти през последните няколко месеца“, каза той пред ДПС. 

Действието е насочено срещу "Инакомислещи" във Facebook и Instagram. Услугата за съобщения WhatsApp, която също е част от групата на Facebook, не е засегната. Мениджърът по сигурността на Facebook Натаниел Глайхер обвини инакомислещите, че многократно и координирано нарушават стандартите на общността на Facebook. "Това включва публикуването на свързана със здравето дезинформация, реч на омразата и подбуждане към насилие“, казва той, цитиран от DPA.

Освен това Facebook идентифицира и списък с "Инакомислещи", към които вече не може да има линкове във Facebook. „Премахнахме линкове към области на движението на инакомислещите от нашата платформа“, се казва в съобщението.

"Вредната мрежа“ е била управлявана от хора, свързани с насилие извън платформата и други „социални щети". В тези координирани кампании обикновено участват реални потребители. "Това не са фалшиви профили, а реални хора, които се организират, за да нарушават системно нашите насоки и причиняват щети на нашата платформа или извън нея", каза Глайхер.

Хората в мрежата обаче използвали и дублирани акаунти, за да публикуват и разпространяват вредно съдържание. Т. нар. Querdenker се фокусират предимно върху популяризирането на конспиративните теории, че ограниченията на германското правителство заради Ковид-19 са част от по-голям план за лишаване на гражданите от техните свободи и основни права. Тази група в Германия е упражнявала истинско насилие над хора, които работят в журналистиката, полицията или в здравния сектор“, се казва в блога на мениджъра на Facebook.

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК