НАЗП: Тагването в социалните мрежи и снимките от луксозни места може да ви навредят

Често предоставяме лични данни, с които може да се злоупотреби

29.07.2021 | 10:42 Редактор: Тодор Петров
НАЗП: Тагването в социалните мрежи и снимките от луксозни места може да ви навредят

От Националната асоциация за защита на потребителите предупреждават, че тагването в социалните мрежи и споделяне на снимки от луксозни места е рисково и може да ни навреди.

Голяма част от информацията, която доброволно споделяме за себе си в социалните мрежи, представлява лични данни. Замисляме ли се, когато се отбелязваме в профила си на дадено място или когато споделяме снимки, които могат да разкрият информация за нашето икономическо положение? Често в намерението си за чиста форма на общуване със своите "приятели" в тези платформи ние предоставяме лични данни, с които при злоупотреба от страна на недоброжелатели може да си навлечем сериозни проблеми.

За да се защитим, не е достатъчно само да проверим настройките за поверителност на профила си в социалната мрежа, посочват от НАЗП. Това е така, защото никога не можем да сме сигурни, че всички хора, които сме допуснали да бъдат сред приятелите ни в платформата за общуване, имат добри намерения към нас, а не са там именно, за да съберат определена информация за нас с определени цели.

По тази причина експертите съветват да се въздържаме от споделяне на информация, която съдържа лични данни за нас, включително такава за актуалното ни местонахождение или показващи част от дома ни или места, които посещаваме и които дават представа за нашите финансови възможности.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Най-малкото всеки знае дали сте вкъщи или не. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Може, ама никой не се замисля, цели поколения мечтаят за тази показност и публикуват всичко за себе си! Сигнализирай за неуместен коментар