Шотландия ще извлича CO₂ от въздуха и ще го съхранява под морското дъно

Съоръжението ще замести ролята на 40 милиона дървета

24.06.2021 | 18:26 Редактор: Елеонора Танева
Шотландия ще извлича CO₂ от въздуха и ще го съхранява под морското дъно

Шотландия има план за  намаляване на количества въглероден диоксид от въздуха чрез извличане на газа и съхраняването му под морското дъно. 

Съоръжението ще се появи в североизточна Шотландия, съобщи Би Би Си. Годишно то ще поглъща количество въглероден диоксид, за чиято обработка биха били нужни 40 милиона дървета.

Този план за Direct Air Capture е съвместен проект между британската фирма Storegga и канадската компания Carbon Engineering.

Той е в много начален етап, съоръжението се очаква да заработи до 2026 година. Извлеченият газ може да се съхранява постоянно дълбоко под морското дъно край шотландското крайбрежие.

Според Междуправителствената комисия по климатичните промени през следващото десетилетие ще са необходими бързи съкращения на въглеродните емисии от автомобили, отопление на дома и почти всеки аспект от живота ни.

Дори тогава, казват учените, светът все още ще трябва да изсмуква значителни количества парникови газове от атмосферата, информира БГНЕС.

Въпреки че засаждането на дървета е един от важните подходи към този проблем, важна е технологията за улавяне на CO2 директно от въздуха.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК