Полша обвини Русия в мащабна кибератака, засегнати са министри и депутати

В резултат на хакерството нападателите са получили достъп до класифицирани документи

18.06.2021 | 17:23 Редактор: Жаклина Иванова
Полша обвини Русия в мащабна кибератака, засегнати са министри и депутати

"Мащабна“ кибератака, насочена към висши полски политици по-рано тази година, е била проведена от Русия, заяви лидерът на управляващата дясна партия в Полша Ярослав Качински, цитиран от АФП.

"Анализите на нашите служби и секретните служби на нашите съюзници ни позволяват недвусмислено да кажем, че кибератаката е извършена от територията на Руската федерация. Обхватът и мащабът ѝ са широки“, се казва в изявление на Качински и се добавя, че са засегнати "висши министри“.

Ръководителят на управляващата "Право и справедливост“ и заместник министър-председател, отговарящ за блока за сигурност, заяви, че "висши полски официални лица, министри и депутати от различни политически сдружения са били обекти на кибератаката“.

Във вторник полските власти заявиха, че страната е била подложена на масивна кибератака. Премиерът Матеуш Моравецки свика закрито заседание на Сейма.

Преди дни ръководителят на кабинета на министър-председателя на Полша Михал Дворчик обяви хакване на електронната му поща. Редица медии разпространиха информация, че в резултат на хакерството нападателите са получили достъп до класифицирани документи, припомни БГНЕС.

Самият Дворчик обясни, че е хакната не само пощенската му кутия, но и пощенската кутия на съпругата му, както и профилите им в социалните мрежи. По думите му изтичане на класифицирана информация не е имало.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
няма как
преди 2 години
СИГУР ЛИЧНО ПУТИН ГИ Е ХАКНАЛ? ЕГАТИ НЕЩАСТНИЦИТЕ - ВЕЧЕ НЕ СА СМЕШНИ, ЖАЛКИ СА! И ТОВА УПРАВЛЯВА СВЕТА ТАКИВА КАТО ТОЯ... Сигнализирай за неуместен коментар