Можете да преодолеете всяко препятствие извън пътя с правилните гуми за джип

Гумите за високопроходими автомобили са проектирани да се справят с всякакви условия и терени

15.06.2021 | 12:57 Редактор: Тодор Петров
Можете да преодолеете всяко препятствие извън пътя с правилните гуми за джип

С всяка година собствениците на високопроходими автомобили се увеличават. И това е напълно нормално предвид факта, че хората все повече търсят по-универсални превозни средства, с които лесно и удобно да пътуват навсякъде и по всякакви терени. А заедно с предлагането на нови модели SUV, кросоувъри, всъдеходи и други високопроходими машини се увеличава и търсенето на гуми за джип.

Разлики между стандартни и гуми 4х4

Най-съществените разлики между стандартните и гумите за джип са в тяхното предназначение и гъвкавост. Стандартните гуми са проектирани да се движат основно по асфалтови пътища и да поддържат добре сцепление с него. От своя страна гумите за високопроходими автомобили са проектирани да се справят с всякакви условия и терени. Те са по-гъвкави, а протекторите им са по-дълбоки и раздалечени по-широко, за да осигуряват по-добро “захващане” и сцепление с терена, по който се движат.

Видове гуми за джип и как да направите правилния избор

Най-важните въпроси, на които всички собственици джипове трябва да си отговорят е какъв вид автомобил с висока проходимост карат и по-важното - къде най-често ще го карат. Защото гумите за джип според предназначението си са няколко основни вида: Highway Terrain (HT), All Terrain (AT) и Mud Terrain (MT).

Highway Terrain (HT)

Този тип са подходящи за джипове, които се карат основно по асфалтови пътища и магистрали и много малко по неравни терени. Обикновено имат протектори подобни на тези при леките автомобили, тъй като са разработени да осигуряват повече комфорт на пътя, отколкото да се справят с неравни терени.

Очевидно е, че този вид гуми ограничават възможностите за шофиране извън пътя, но това не означава, че не могат да се справят с лек офроуд.

Те  имат отлични спирачни характеристики на мокро и сухо, висока безопасност и сцепление на пътя и гарантират комфортно и тихо возене на асфалт. Едновременно с това и могат да осигурят достатъчно добро сцепление при лек офроуд.

All Terrain (AT)

All Terrain предлагат най-добър баланс за шофиране по асфалт и извън пътя. Казано иначе - подходящи са за всякакви терени. Те са с по-здрава конструкция от HT, справят се по-добре с шофиране през скали, наклон и кални коловози и освен това имат по-дълбок и отворен модел на протектора. Не са толкова тихи като пътните (магистрални гуми), нито са толкова здрави и издръжливи колкото гумите за джип за кален терен  (MT), но предлагат отлични възможности за шофиране както в градска среда, така и извън пътя.

За да поддържат този добър баланс АТ гумите разполагат с дълбок, балансиран модел на протектора, който осигурява приемливи нива на безопасност и сцепление при широк спектър от пътни повърхности. Добре е обаче да се знае, че има  богата гама от гуми за джип за всякакви терени - от по-ориентирани към шофиране по асфалт до по-агресивни, ориентирани повече към неравните терени.

Mud Terrain (MT)

Този вид гуми са подходящи за каране извън пътя. Те са със здрава конструкция и отворен протектор, който е проектиран да “копае” в калта, за да постигне по-добро сцепление като едновременно с това се самопочиства, докато гумите се въртят. Имат тежка конструкция и допълнителна защитна странична стена за предотвратяване на евентуални пробиви.

Важно е да се отбележи, че MT гумите не са предназначени за каране по магистрала, тъй като са доста шумни, а и поради отворения си протектор не могат да гарантират добро сцепление с асфалтовия път.

Бързи съвети:

Винаги купувайте гуми за джип от реномирана марка

За да не съжалявате за избора си е добре да платите малко повече за гуми от реномирани марки като Goodyear, MICHELIN, Continental, Hankook и други, не за друго, а защото тези марки прекарват десетки часове в тестване на всеки един компонент от своите продукти и можете да сте напълно уверени в качествата им.

Пазарувайте от доверен вносител

Реномираният и доверен вносител не само винаги може да ви препоръча гуми за джип, които отговарят на типа високопроходимо превозно средство и начина ви на живот, но и ще бъде до вас за следпродажбена поддръжка и сервиз.

Снимка: pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК