Китай подновява пилотираната космическа мисия с "Божествен кораб"

Трима тайконавти ще останат на китайската космическа станция три месеца

14.06.2021 | 20:47 Редактор: Десислава Атанасова
Китай подновява пилотираната космическа мисия с

Китай ще изстреля първата си пилотирана космическа мисия от 2016 г. - "Шънчжоу-12", от пустинята Гоби през следващите дни.

Трима тайконавти ще останат на китайската космическа станция три месеца. "Шънчжоу-12" означава "Божествен кораб". Това е третата от 11 мисии, необходими за завършване на китайската космическа станция до 2022 г. Четири от тях ще бъдат пилотирани.

Китайските тайконавти не са много известни в чужбина. Заради американски закон, забраняващ на НАСА сътрудничество с Китай, те не могат да участват в екипажа на Международната космическа станция.

Китай има амбиции да се превърне в основна космическа сила до 2030 г. През май държавата стана втората след САЩ, спуснала роувър на Марс, две години след като неин космически апарат кацна за първи път на далечната страна на Луната. Китай планира да изпрати на спътника ни и хора.

Екипажът от трима мъже ще обитава основния модул "Тианхъ" ("Небесна хармония") на първата постоянна китайска космическа станция. Имената на тайконавтите още не са обявени. Известно е само, че те вече са летели в космоса.

Китай започна изграждането на космическата си станция през април с изстрелването на "Тянхъ" - първия и най-големия от трите модула. Тази година ще бъде изстрелян втори автоматичен товарен кораб до нея и още трима тайконавти, чийто престой ще бъде шест месеца.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК