Разработиха "Ковид детектор“, който може да открие коронавирус само за 15 мин.

Изключително точната джаджа може да революционизира скрининга в салоните на самолетите

13.06.2021 | 12:40 Редактор: Юлия Христова
Разработиха

Британски учени са разработили монтиращ се на тавана „Ковид детектор“, който може да открие дали някой в стаята е заразен с коронавирус само за 15 минути, пише неделното издание на британският вестник "Сънди таймс". Изключително точната джаджа, малко по-голяма от димен детектор, може да революционизира скрининга в салоните на самолетите, класните стаи, домовете за грижи и офисите.

Ранните проучвания на учени от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM) и Университета в Дърам показват, че устройството има степен на точност между 98 и 100 процента, което го прави толкова надеждно, колкото стандартна PCR лаборатория за Ковид-19 тестове и много по-точен от бързите тестове.

Сензорът, направен от фирмата в Кембриджшир Robosciaching, работи чрез откриване на химикали, произведени от кожата или присъстващи в дъха на хора, заразени с коронавирус.

Тези „летливи органични съединения“, които създават миризма, са твърде фини, за да бъдат засечени от човешкия нос, но проучване на изследователския екип показа, че те могат да бъдат подушени от кучета. Машината обаче е по-практична и дава дори по-добра точност от кучетата.

Детекторите могат да усетят хората, които са се заразили с вируса, дори ако те все още не са показали симптоми, което ги прави по-ефективни дори от PCR тестовете, пише "24 часа".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК