Закриха сървърите на хакерската група DarkSide

Подобни формации често се събират отново след разпускането си под друго име

15.05.2021 | 09:21 Редактор: Жаклина Иванова
Закриха сървърите на хакерската група DarkSide

Сървърите на хакерската група DarkSide, която блокира работата на Colonial Pipeline в САЩ миналата седмица, са закрити, съобщават от вестник "The Wall Street Journal”.

Според информация на компанията за компютърна сигурност FireEye, уебсайтът на групата, за която се твърди, че произхожда от Източна Европа, не работи от четвъртък.

Хакерската група е информирала своите съучастници за затварянето.

Както отбелязва изданието, позовавайки се на експерти в тази област, подобни групи често се събират отново след разпускането си под друго име, пише bloombergtv.bg.

Припомняме, че миналата седмица срещу системите на Colonial Pipeline, които пренася голяма част от горивото от Тексас до Източното крайбрежие на САЩ, беше извършена атака със зловреден софтуер. Това доведе до сериозни смущения в доставките на гориво, а щатите Флорида и Алабама обявиха извънредно положение.

По-късно стана ясно, че няколко часа след атаката, Colonial Pipeline е платила на източноевропейските хакери близо 5 милиона долара откуп в непроследима криптовалута. След като са получили откупа, хакерите са предоставили на оператора ключ за дешифриране, за да възстанови деактивираната си компютърна мрежа.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК