Автомобилите стават все по-скъпи, цените на металите не помагат

Скъпата мед се отразява върху цената на електромобилите

09.05.2021 | 21:55 Редактор: Никола Симеонов
Автомобилите стават все по-скъпи, цените на металите не помагат

Автомобилите стават все по-скъпи, а случващото се на пазарите на метали не прави нещата по-добри, пише Bloomberg. Много от важните суровини за автомобилната индустрия, като мед, стомана и алуминий, записват рекорди в цената си през последните месеци. Ограничените доставки не могат да задоволят търсенето, подкрепено от стимулите, отпускано от правителствата по света.

Индексът на Bloomberg, следящ движението на цените на металите, показва, че ръстът е най-резкия от 2011 година насам. От началото на годината цените на металите са се увеличили с 21 на сто.

По данни на JPMorgan Chase&Co цената само на металите, използвани в автомобилната индустрия, се покачва с 83% през първото тримесечие на 2021 година. Обикновено на металите се падат около 10% от цената на автомобилите. Или това означава, че за да отрази движението на металните пазари автомобили с цена 40 хил. долара трябва да поскъпне с 8,3%., пише Investor.bg

Скъпата мед се отразява върху цената на електромобилите - те използват около 3 и половина повече мед от конвенционалните двигатели. Традиционно батериите за електромобилите използват още големи количества литий, кобалт и никел, които поскъпват с поне 47% през последните 12 месеца.

Това оказва негативен ефект върху компании като Tesla и Volkswagen, които опитват да направят електромобилите по-конкурентни на традиционните автомобили. От друга страна обаче така автомобилните производители имат по-голям стимул да разработват нови технологии, които да използват по-малко метали.

Движението на цените на металите вече се усеща, коментира преди дни изпълнителният директор на Ford Джим Фарли. Неговата компания, заедно с BMW, инвестира 130 млн. долара в стартъпа Solid Power, който разработва автомобилни батерии. Целта е да бъде намерен начин за намаляване на използваните метали и намаляване на производствените разходи 10 пъти.

Търсенето на автомобили расте в световен мащаб - заради пандемията от коронавируса много хора избягват обществения транспорт. Глобалният проблем за доставката на полупроводници също играе негативна роля за автомобилната индустрия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
петрола свършва
преди 2 години
и ще си ги чукат у главата ... Сигнализирай за неуместен коментар