Google ще прилага нов хибриден модел на работа

20% от служителите ще работят постоянно от дома си, други 20% ще се преместят в нови офиси

07.05.2021 | 15:00 Редактор: Жаклина Иванова
Google ще прилага нов хибриден модел на работа

Американският технологичен концерн Google обяви поредица от действия, с които да предложи на служителите по-голяма гъвкавост на работното място, като позволи на една пета от персонала да работи постоянно от дома си, а друга една пета от работниците ще могат да се преместят в офис в друга част на света.

В имейл до служителите главният изпълнителен директор на компанията майка Alphabet Сундар Пичай заяви, че концернът предвижда около 20% от персонала да работят постоянно от дома си, докато други 20% от персонала ще се преместят в нови офиси. Останалите 60% от персонала ще работят от настоящото си местоположение. Служителите ще трябва да кандидатстват и за двата варианта за промяна, като одобрението зависи от техните мениджъри.

Google също така преминава към хибридна работна седмица, в която служителите ще работят от офис около три дни в седмицата и два дни "където се чувстват най-добре“, казва Пичай в имейла. Компанията също така ще предлага четири седмици в годината, в които персоналът може да работи отвсякъде с одобрение от мениджъра - ход, който има за цел да даде на служителите по-голяма гъвкавост около летните и ваканционни пътувания, пише The Wall Street Journal. 

"Бъдещето на работата е гъвкавостта“, подчерта Пичай. Според него промените целят да помогнат на персонала да дава най-доброто от себе си.

Служителите, които сменят местоположението на работния си офис, ще получат компенсации.

Google е пионер сред технологичните компании, които намаляват изискванията служителите да бъдат непременно в офиса. Salesforce Inc., Microsoft Corp. и други вече предприеха политики за хибридна работа, при които персоналът ще може да работи дистанционно през част от седмицата.

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг заяви, че очаква половината от работната сила на компанията - в момента наброяваща над 45 хил. - да работи от вкъщи в рамките на идните 10 години.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК