Tech of Tomorrow: Изкуственият интелект все още е далеч от това да замени човека

Конференцията ще се излъчи и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 24 април от 18:30 часа

22.04.2021 | 15:43 Редактор: Жаклина Иванова
Tech of Tomorrow: Изкуственият интелект все още е далеч от това да замени човека

Пандемията засили внедряването на нови технологии, изкуственият интелект става все по-приложим в индустрията, а защитата на данни - все по-важен фактор в бизнеса. Това са част от изводите от третото онлайн издание на конференцията Tech of Tomorrow, която се проведе на 21 април. По време на нея експерти от водещите компании в страната коментираха мястото на изкуствения интелект в индустриите, начина, по който той влияе на бизнеса, както и какво е бъдещето на IoT технологиите (б.р. Интернет на нещата).

"Пандемията изключително много засили търсенето и внедряването на нови технологични решения. Бизнесите започнаха да преосмислят, че това трябва да стане и започнаха да го правят с бързи темпове. Ключовото е, че всички бизнеси разбраха, че започват да стават по-дигитални“, заяви в студиото на Tech of Tomorrow Петър Торнев, директор на Технологичния център в Accenture Bulgaria.  

По думите му за някои бизнеси това може да се е случило по принуда, но за други е било добре планирана стратегия, която според него е ключова за осигуряването на плавна и успешна дигитална трансформация. 

Изпълнителният директор на Allterco Димитър Димитров от своя страна посочи важно наблюдение: "По време на пандемията стана ясно, че оптимизацията на изкуствения интелект ще подобри производствената дейност. Нужно е изкуственият интелект да подобри възможностите си, за да може да замени човека в критичните дейности“, обясни той в отговор на въпрос от модератора на дигиталната дискусия Бойчо Попов, който е главен редактор на медията-организатор Investor.bg.

Участие в Tech of Tomorrow взе и инж. Никола Петков, мениджър продажби "Дигитални индустрии" в Siemens България, който заяви, че темповете на развитие на изкуствения интелект са значително по-бързи от това, което наблюдаваме до момента по отношение на развитието на индустриалните революции.

"Това идва от търсенето на пазара, от очакванията и нуждите на клиентите. От необходимостта изкуственият интелект да подпомогне производствата в подобряване на тяхната ефективност и конкурентоспособност“, уточни инж. Петков.  По думите му има съществена разлика между изкуствения интелект в ежедневието и в индустрията, като изискванията към индустриалния изкуствен интелект са в пъти по-завишени, заради последствията от евентуални грешки.

Трендът за изкуствения интелект е видим, посочи и Николай Динев, директор на направление "Услуги“ в Softline Централна и Източна Европа. „Всички публични облачни провайдъри започват да предоставят услуги, насочени към изкуствения интелект, чиято цел е да подпомогне фирми и софтуерни разработчици да внедрят решения за техните клиенти, които имат бизнес стойност“, обясни Динев.

Според Петър Торнев почти няма сфера, в която да не е започнало внедряването на блокчейн или IoT технология. По думите му е важно по какъв начин се подава информацията към изкуствения интелект, за да може той да взима правилните решения. Инж. Никола Петков добави, че внедреният изкуствен интелект увеличава качеството и измества начина на обслужване. Той обясни, че едно от очакванията на индустрията по отношение на изкуствения интелект е свързано с предсказващото управление, благодарение на което могат да бъдат избегнати различни аварии.

"Един изкуствен интелект, подобно на човешкия, се нуждае от огромно количество входящи данни, които да анализира и на база на това да вземе най-правилното решение. Когато става въпрос за моментални решения с цел предпазване на здраве или изпълнение на някаква инструкция, за него е важно да получи навреме цялата информация. Това е логиката на IoT“, обясни изпълнителният директор на Allterco и уточни, че събирайки данни и изчислявайки какво трябва да направи, изкуственият интелект използва IoT, за да може да приложи нужното действие във физическия свят.

Третото онлайн издание на Tech of Tomorrow се фокусира върху още една важна тема – сигурността на данните. Експертите се обединиха около мнението, че сигурността на данните става все по-важен фактор, но все още има хора и компании, които неглижират защитата на данни. Директорът на направление "Услуги“ в Softline Централна и Източна Европа заяви, че топ тренд тази и следващата година е сигурността в IoT.

"Появяват се множество сензори, които изпращат много данни, но какви – те трябва да се групират, за да се защитят. Организациите пазят данни си, но обикновено, след като бъдат компрометирани и има изтичане на данни, търсят начини за защита“, заяви Николай Динев.

По време на Tech Of Tomorrow той представи любопитно проучване на база на всички компрометирани акаунти, с корени от България. Оказва се, че не малко хора използват за пароли популярни български имена, които обаче никак не са сигурни. Според проучването на Softline 23 152 души използват латинското Ivan за парола, а 4049 потребители са заложили нa името Georgi за защита на акаунтите си. Дори и потребителите, които имат за парола имена, изписани на кирилица, или такива с най-български корени като Asparuh, Tervel и Kubrat, често стават жертва на международни хакерски атаки.

"Това показва, че паролите са слаби. Всяка една организация, която има важни данни, трябва да се замисли за добавяне на втори фактор“, обясни Динев.

Работата от вкъщи, при която служителите и компаниите са по-уязвими при опазване на данните, несъмнено е довела до увеличаване на опитите за измама, коментираха участниците в конференцията Tech of Tomorrow.

"Увеличи се и така нар. social engineering – нещо, което е много опасно, защото хората получават съобщение, което прилича на истинска информация от компанията, в която работят или доставчик, който използват“, разкри Петър Торнев.  

Експертите са категорични, че изкуственият интелект ще има съществена роля при защита на данните. „Това е тренд. Във все повече решения се появява изкуствен интелект, който да подпомогне при анализирането на огромния обем информация и да бъде в полза на потребителя“, заяви Николай Динев.

По време на третото онлайн издание на Tech of Tomorrow бяха обсъдени и тенденциите при облачните услуги. Въпреки че България изостава в използването на тази технология спрямо останалите страни в Европа, експертите отчитат все по-голям интерес към облачните услуги.

"В България сме в двете крайности – има клиенти, които възприемат услугата, като много често тези компании са глобални. Малките компании също за отворени, тъй като доставчиците предлагат добри планове за стартъпи“, коментира Динев.

"Трендовете са много силни. При различните проекти наблюдаваме клиенти, които от физически сървъри се прехвърлят към облачни услуги“, заяви Петър Торнев. Според него времето за подготовка на конкретен проект при облачните услуги отнема много по-малко време, отколкото при физическите сървъри.

Цялата дискусия от третото издание на конференцията на Investor.bg Tech of Tomorrow може да гледате на запис на платформата Investor Media PRO, която Investor Media Group стартира като част от кампанията за отпразнуване на 20-ия юбилей на Investor.bg. Конференцията ще се излъчи и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 24 април от 18:30 часа.

Tech of Tomorrow се проведе с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, Sofline, Atos, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България.

Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, "Мениджър“ и Kaldata.com.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК