Двама загинаха, след като кола на Tesla без водач катастрофира

Били са нужни 4 часа и около 121 хиляди литра вода, за да потушат пожара

19.04.2021 | 11:00 Редактор: Юлия Христова
Двама загинаха, след като кола на Tesla без водач катастрофира

Двама мъже загинаха, след като превозно средство на Tesla, за което властите смятат, че се е движело без човек на седалката на водача, се е блъснало в дърво в събота вечер на север от Хюстън.

Единият от мъжете е бил на предната пътническа седалка, а другият - на задната седалка на Tesla, която е пътувала с висока скорост по завой, преди да се удари в дърво около 23:25 ч. местно време, поясняват полицаи от окръг Харис пред Bloomberg. Става дума за Model S от 2019 г.

"Предварителното ни разследване, което все още не е завършено, показва, че никой не е бил на волана на това превозно средство“, казва полицай. „Почти 99,9% сме сигурни в това“.

На аварийните служби са им били нужни около четири часа и около 121 хиляди литра вода, за да потушат пожара, който е обхванал електрическото превозно средство, казва полицай Марк Херман. Батериите с високо напрежение като използваните в Tesla могат да се възпламенят отново, след като бъдат повредени, дори след като пожарникарите са потушили даден пожар, поясняват от Националния съвет за безопасност на транспорта.

Към неделя властите все още разследват дали въздушната възглавница на предния пътник е била задействана и дали усъвършенстваната система за помощ на водача на автомобила е била активирана по време на катастрофата.

Нито Tesla Inc., нито Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), водещият регулатор за пътната безопасност в САЩ, са отговорили на исканията за коментар.

Tesla казва на шофьорите, използващи усъвършенстваната система за помощ на водача, известна като Autopilot, да следят пътя и да бъдат готови да поемат контрола над автомобила. Освен това компанията твърди, че шофирането с включена система за Autopilot е по-безопасно от шофиране без системата.

Tesla също така въвежда подобрен набор от помощни функции на ограничена основа, система, която нарича "пълно самоуправление“.

"Автопилотът и пълното самоуправление са предназначени за използване с напълно внимаващ шофьор, който държи ръцете си на волана и е готов да поеме властта над колата във всеки момент“, казва Tesla на уебсайта си, отбелязвайки, че функциите не правят превозното средство автономно. 

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК