Турската комисия по конкуренцията е глобила Google с 36,65 млн. долара

Причината - злоупотреба с господстващото си положение при услугите в областта на онлайн търсачките

14.04.2021 | 22:35 Редактор: Юлия Христова
Турската комисия по конкуренцията е глобила Google с 36,65 млн. долара

Турската комисия по конкуренцията обяви, че е глобила Google над 296 млн. лири (36,65 млн. долара) за злоупотреба с господстващото си положение при услугите в областта на онлайн търсачките, предава Ройтерс.

Регулаторът направи изявление, в което посочва, в американският интернет гигант е давал предимства на своите услуги за сравняване на цени и на местната си търсачка пред тези на конкурентите.

В допълнение към глобата, комисията заяви, че в рамките на шест месеца Google трябва да гарантира, че конкурентите ѝ не са поставени на заден план, а в продължение на пет години ще трябва да прави годишен отчет пред регулатора по този въпрос.

Турция има все по-обтегнати отношения с технологичните гиганти от Съединените щати. Миналата година страната заяви, че се готви да накаже Facebook с нарастващи глоби, ако компанията не се съобрази с новия закон за социалните мрежи. Критици твърдят, че законът може да се ползва за ограничаване на несъгласието.

В крайна сметка през януари тази година Facebook отстъпи и по това време разкри, че е започнал процес по назначаването на юридическо звено, което да служи като неин местен представител в Турция.

Новият закон е предизвикателство за онлайн платформите, защото дава възможност на властите да премахват съдържание от тях. Това предизвика опасения, особено след като Анкара затегна хватката си над масовите медии в страната, информира investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК