Руски и китайски шпиони стоят зад кибератаки срещу Агенцията по лекарствата

Документи, свързани с ваксините срещу коронавируса, са били откраднати и изнесени в интернет

06.03.2021 | 21:35 Редактор: Юлия Христова
Руски и китайски шпиони стоят зад кибератаки срещу Агенцията по лекарствата

Руски разузнавателни агенти и китайски шпиони стоят зад кибератаки срещу Европейската агенция за лекарствата миналата година, пише нидерландският вестник "Волкскрант", като се позовава на близки до разследването източници, предаде Ройтерс.

Базираната в Амстердам агенция съобщи през декември за кибератака, при която документи, свързани с ваксините срещу коронавируса и с лекарства са били откраднати и изнесени в интернет.

Агенцията започна разследване с помощта на местните и европейските правоприлагащи органи, но досега те не са съобщавали подробности кой може да е извършил атаките, предаде БТА. Нидерландското издание днес съобщи, че агенцията е била взета на прицел от китайски шпиони през първата половина на миналата година, след което атака е имало от руски разузнавателни агенти по-късно същата година.

Китайците са получили достъп до агенцията, като са хакнали системи на германски университет и са проникнали в нея през тях, докато руснаците са се възползвали от пропуски в киберзащитните механизми на агенцията, пише "24 часа".

Предполагаемите руски хакери са имали достъп до системите на агенцията повече от месец, твърди започнат източник. Те са били основно заинтересувани в кои страни ще се използва ваксината, разработена от Пхайзер/Бионтех и какво количество ще купят тези страни от този продукт.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК