Българин изработи мрежа, която пречиства въздуха у дома

Тя се слага като комарник и не пропуска частици над 0.3 микрона

01.03.2021 | 10:34 Редактор: Никола Симеонов
Българин изработи мрежа, която пречиства въздуха у дома

Българин изработи мрежа, която пречиства въздуха у дома. След дълги изследвания, проучвания и анализи, продължили около 2 години, Борис Колев създава Airate – специална мрежа, която не пропуска частици с големина над 0.3 микрона и се слага като комарник на прозореца.

"Вкъщи досега единственото решение беше да си купиш пречиствател. Той е добро решение, но проблемът е, че като тръгнеш да проветряваш, ефектът му намалява, защото влиза мръсен въздух“, обясни предприемачът и добави, че сериозно предизвикателство било да се намери вариант, в който мрежата да е достатъчно плътна, за да спре вредните частици, но да пропуска кислорода.

Колев уточни, че в този случай хепа филтърът не върши работа, тъй като му е необходимо сериозно налягане, за да може да премине въздуха, пише БГНЕС.

"След доста проучвания заедно с партньори от Чехия успяхме да направим тази мрежа. Тя се произвежда в цех за нанофибри в Бърно. Мрежата спира частици от 0,3 микрона нагоре, като най-вредните от 2,5 и 10 микрона ги спира на над 89%. През май мрежата е сертифицирана в института TUV“, посочи той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
petarveliki@abv.bg
преди 3 години
Перфектно искам да си купя Сигнализирай за неуместен коментар