Изкуственият интелект може да направи е-тротинетките по-безопасни

Kомпаниите опитват да намалят инцидентите сред водачите и пешеходците

26.02.2021 | 11:30 Редактор: Ивет Арабова
Изкуственият интелект може да направи е-тротинетките по-безопасни

Компаниите за електрически тротинетки се насочват към технологиите в опит да намалят инцидентите и нараняванията сред водачите и пешеходците, пише CNN.

Проблемът стана толкова сериозен, че страни като Сингапур, Франция и Испания забраниха електрическите тротинетки от тротоарите. Проучване сред над 100 водачи, проведено в спешно отделение във Вашингтон, е установило, че близо трима на всеки петима е пострадал при каране на тротоар, дори на места, където това е забранено.

Шведският оператор Voi, който има над 6 млн. регистрирани превоза с тротинетки в 50 европейски града, си партнира с дъблинския стартъп Luna за разработката на система от камери и сензори, която може да засича по каква повърхност се движи, както и дали наоколо има пешеходци.

Засичане и реакция

Технологията работи в реално време. Малка камера, монтирана на вертикалната част на електрическата тротинетка, заснема пътя напред, докато алгоритъм, обучен чрез хиляди изображения и видеоклипове, класицифира околната среда. С тези данни тротинетките могат да бъдат програмирани да реагират по редица начини.

"Може да забави скоростта си, когато водачът се качи на тротоар, може да намали скоростта, ако засече пешеходци на пътя. Може да издава звукови предупреждения както на водача, така и на околните, ако технологията открие поведение, което смятаме за опасно", коментира Шахин Газунури, вицепрезидент Хардуерно инженерство във Voi.

Цялата статия четете в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК