Как пандемията задвижи QR революцията?

Все повече ресторанти и магазини внедряват технологията в бизнеса си с клиентите

25.01.2021 | 06:00 Редактор: Ралица Братанова
Как пандемията задвижи QR революцията?

Технологията на QR кодовете, която е известна още от 90-те години, се оказва много полезна в ерата на Ковид-19, пише BBC.

Много ресторанти са се обърнали към технологията, която позволява на клиентите да разглеждат менюто или да поръчват и плащат само като насочват смартфона си към черните квадратчета, които наподобяват баркод.

"По този начин клиентите не губят време в чакане. Могат просто да платят и да си тръгнат, без да се налага да искат сметката от сервитьора“, казва Шацберг, чиито ресторанти включват Duke's и Big Daddy's в Ню Йорк.

QR кодовете са изобретени в Япония в средата на 90-те години за проследяване на отделни компоненти в производството на автомобили. Те могат да съхраняват огромно количество данни – до 2500 цифрови знака в сравнение със стандартните баркодове, които съхраняват само до 43 знака. 

Това означава, че полезна информация, включително имена, местоположения и адреси на уебсайтове, може надеждно и евтино да се съхранява в тези малки QR кодове.

От BBC съобщават, че Apple може скоро да доусъвършенства технологията, като ѝ придаде изцяло нов дизайн, използвайки кръгли форми и различни цветове, вместо стандартните черно-бели квадратчета, които сме свикнали да виждали.

QR кодовете се наслаждават на своя момент под светлината на прожекторите, благодарение на способността им да свързват цифровия свят с физическия. В разгара на пандемията много ресторанти бързо реагираха, като инсталираха системи с тези кодове.

"Видяхме как една технология ускори темпа си на развитие. В рамките само на месец станахме свидетели на технологична революция, която в противен случай щеше да отнеме пет години“, казва Шацберг.

Аптеките също използват QR кодове. В САЩ например CVS Pharmacy предлага безконтактни плащания в партньорство с PayPal и Venmo в 8 200 търговски обекта.

Кодът се сканира по време на плащане и клиентите просто отварят мобилното приложение PayPal или Venmo, след което кликват върху бутона "сканиране“ и избират опцията за плащане. Клиентите трябва да бъдат потребители на услугите на PayPal или Venmo или вместо това могат да плащат с помощта на своите дебитни и кредитни карти. Процесът на плащане чрез QR код наподобява стандартната онлайн транзакция, при която чрез сканиране на кодът от сметката на клиента се изтеглят необходимите средства за покупката.

Няколко стартъп компании също вече използват QR кодове. Базираната в Стокхолм Ombori изобретява своя собствена технология, която позволява на търговците във физически магазини да показват различни стоки на минувачите по улиците.

Необходимо е потребителите да сканират поставения на видно място пред магазина код, да разгледат на телефоните си снимките на артикулите, които конкретният бранд предлага и могат директно да закупят избраните стоки, без да се налага да влизат в магазина. Системата се използва от фирми в повече от 24 държави, включително магазина за дрехи H&M, датската верига за мебели BoConcept и хотелската група Radisson Blu.

Андреас Хаселхоф, основател и главен изпълнителен директор на Ombori, твърди, че това е добър начин за търговците да създадат допълнителни онлайн отношения с клиентите си.

Националната здравна служба (NHS) на Обединеното кралство например използва подобна система, която има за цел да ограничи разпространението на Ковид-19. Потребителите на приложението на здравната служба могат да сканират QR кодове при посещението си на различни събития или конкретни места, които посещават. По този начин данните им се запазват за определен период от време и ако в тази зона се установи случай на Ковид-19, потребителите биват уведомени.

NHS отбелязва, че приложението ще запази информация за това кои потребители са посещавали местоположението в продължение на 21 дни.

QR кодовете се използват и за проследяване на контакти лица в страни като Австралия, Сингапур и Южна Корея. Забелязва се тенденция и за сканирането на хранителни продукти и заплащането за тях чрез QR кодове поради новите технологии, променящи начина ни на плащане за ежедневните продукти.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК