Борбата с космическия боклук: Япония създава дървени сателити

Пространството в околоземната орбита е вече пълно с летящи апарати

17.01.2021 | 07:40 Редактор: Юлия Христова
Борбата с космическия боклук: Япония създава дървени сателити

Университетът в Киото и частна японска разработват заедно първите в света сателити от дърво. Планът е те да са готови до 2023 година.

Sumitomo Forestry заяви, че е започнала изследване на растежа на дърветата и използването на дървесни материали за космоса. Партньорството предполага експериментиране с различни видове дървесина в екстремни среди на Земята, пише BBC.

Причината за новото начинание е космическият боклук, кото става става все по-голям проблем. Пространството в околоземната орбита е вече пълно с летящи апарати и отломки от стари спътници. Те са опасни, защото при скоростта, с която се движдат, дори съвсем малко късче може да съсипе работещите, здрави сателити в орбита.

Дървените сателити биха изгорели, без да отделят вредни вещества в атмосферата или да сипят отломки по земята, когато се върнат обратно на Земята, казват учените. 

Sumitomo Forestry ще работи върху разработването на специалните дървени материали, за да са устойчиви на слънчева светлина. Дървесината, която се използва, е "научноизследователска тайна“, заяви говорител на компанията пред BBC.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И космоса успяха да замърсят! Големите учени... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Брей тези японци.. нямат си проблеми и с космосът се захванаха. Браво! Сигнализирай за неуместен коментар