Алармират за възможни кибератаки над студените вериги на ваксините

Американският концерн е открил глобални фишинг активности срещу компании, занимаващи се с доставките

04.12.2020 | 13:05 Редактор: Ралица Братанова
Алармират за възможни кибератаки над студените вериги на ваксините

След германската федерална служба за информационна сигурност (BSI) и Интерпол сега и IT концернът IBM също предупреждава за кибератаки срещу студените вериги за доставки на ваксините срещу коронавируса. Открити са глобални фишинг активности срещу организации, заети със студените вериги, съобщи американската група в четвъртък.

Ваксини, като тези на фармацевтичните компании Biontech и Pfizer или на Moderna, трябва да се съхраняват и транспортират при много ниски температури. Предупреждението от IBM бе разпространено от американската агенция за кибер- и инфраструктурна сигурност, предава Ройтерс. Според компанията опитна хакерска група се е заела да събира информация за различни аспекти на студените вериги, пише Investor.bg.

Тя е използвала имейли с името на човек, отговарящ за китайската компания Haier, която също е специализирана в транспорта и съхранението на ваксини. Хакерите са положили „"необичайни усилия", казва експертът на IBM Клер Забоева.

Агенция Ройтерс съобщи за хакерски дейности, свързани с Иран, Виетнам, Северна Корея, Южна Корея, Китай и Русия. Съобщава се, че групите са се опитали да откраднат информация за лечението на вируса.

Интерпол също съобщи за възможни кибератаки срещу компаниите за ваксини. В Германия президентът на BSI Арне Шонбом бе предупредил за подобни атаки още преди седмици. 

Преди седмица стана ясно, че хакери, за които се предполага, че са от Северна Корея, са се опитали да разбият системите на британската фармацевтична компания AstraZeneca в последните седмици. 

Хакерите са се представили за специалисти по набиране на кадри в LinkedIn и WhatsApp, за да стигнат до служители на AstraZeneca чрез фалшиви предложения за работа, допълват източниците. След това са изпратили документи, за които се предполага, че е трябвало да включват работна характеристика, които обаче са били заразени със зловреден код. Неговата цел е е била да получи достъп до компютрите на жертвите.

Кибернападенията срещу здравни организации, учени, разработващи ваксини и фармацевтични компании, нараснаха по време на пандемията на Ковид-19, а криминални хакерски групи все повече се опитват да получат достъп до най-новите проучвания и информация за коронавируса.

Представители на властите на запад твърдят, че всяка открадната информация може да бъде продадена за печалба, да се използва за изнудване на жертвите или за да получат чуждестранни правителства ценно стратегическо предимство, докато те се борят с вируса, който взе над 1,4 млн. жертви в глобален мащаб.

Миналия месец Microsoft заяви, че е установила две севернокорейски хакерски групи, които са таргетирали разработчици на ваксини в редица страни, включително чрез "изпращане на съобщения за измислени описания на работни позиции".

Microsoft не е обявила публично името на нито една от организациите, към които са били насочени атаките.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК