"Злато за глупаци" ли е биткойнът?

Финансови съветници дават отговори на важните въпроси

03.12.2020 | 11:13 Редактор: Тодор Петров

Вероятно знаете, че биткойнът поскъпва. Вероятно знаете също, че това е криптовалута, че тя изведнъж се превръща в любима тема на всички, когато нейната стойност скочи или потъне, и че съществува достатъчно дълго, че вероятно би трябвало да знаете повече за нея.

Bloomberg се свърза с финансови съветници с цел да намери най-добрия отговор на въпросите, които вероятно много хора си задават сега: Трябва ли да купя биткойн - и как?

Финансовия съветник в Elemental Wealth Advisors Дан Херън, който искаше да научи повече за криптовалутата заради своите клиенти милениъли, наскоро присъства на двудневна конференция за биткойни. Но по думите му това го е оставило с повече въпроси отколкото отговори.

За Херън създаването на акаунт прилича много на регистрация в дигиталната платформа за търговия с акции Robinhood. По време на Деня на благодарността той въведе своите банкови данни, потвърди самоличността си и след това купи биткойн на стойност 100 долара, като прехвърли пари в новата си сметка. Таксата за търговия беше около 3 долара.

Херън не би препоръчал на никого да бърза да влага спестяванията си в криптовалутата. Но я вижда като част от цялостния микс, който може да „ви даде поне малка възвръщаемост“ в днешната среда на ниски лихви. 

"Може да помислите, ако имате възможност да вложите там 5% от портфолиото си и просто да го оставите да се покачи и да видите какво ще стане", казва той.

Биткойнът може да е най-известната цифрова валута в света, но далеч не е единствения токен. През последните години се появиха множество нови криптовалути, включително етър, рипъл и тетър. Дори Facebook стартира проект за криптовалута през 2019 г., наречен Либра, но почти веднага предизвика реакциите на регулаторите. Консорциумът зад проекта сега промени името си на Diem.

На биткойн му липсва част от основната цялост на реалния пазар, посочва Гари Кон, бивш икономист на Goldman Sachs Group.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
БГ СМЕШКИ
преди 3 години
да ! няма нищо реално зад него ... Сигнализирай за неуместен коментар