Лекар: Няма доказателство, че 5G вреди на здравето

д-р Марин Пенков обяви, че няма как една физична величина да пренася РНК

28.09.2020 | 15:02 Редактор: Виктория Гетова
Лекар: Няма доказателство, че 5G вреди на здравето

Няма ясно доказана опасност за здравето заради 5G технологията. Това заяви д-р Марин Пенков, началник на клиника по образна диагностика в "Св. Иван Рилски". Коментарът е по повод експлоатацията на 5G мрежа в България, която все още не е в пълния си обхват.

Миналата седмица Vivacom обяви, че започва да предлага на клиентите си първите 5G услуги в България. Операторът е пуснал 5G мрежа в централните градски части на всички 27 областни центъра.

Д-р Пенков обясни, че на този етап няма проучване, което да доказва, че 5G технологията е вредна и няма доказани вредности при електромагнитните излъчвания.

Твърдението, че има връзка между тази технология и коронавируса той определи като абсурдно.

"Няма как една физична величина да пренася РНК", категоричен беше той и обясни, че подобно нещо е възможно само в сферата на научната фантастика.

Има нови познания, нови заболявания, но не може да се обвинява нещо ново за това, смята още д-р Пенков.

Първото поколение на тази концепция за клетъчна система започва да навлиза още през 80-те години в западния свят. При нас то се появява през 90-те години с навлизането на мобифоните.

Във второто поколение вече навлизат цифровите комуникации, концентрирани към гласово предаване на данни и слаба интернет връзка, посочи обясни гл. ас. д-р Климент Ангелов от факултета по Телекомуникации в ТУ. Той каза, че 5G представлява едно обединяване на 2, 3 и 4G в една нова концепция, предава investor.bg.

В случая става въпрос за надграждане на възможността за по-високи скорости на предаване на данни, отбеляза той.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
   


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Факт е, че всякакви подобни вълни малко или мого в дългосрочен план влияят зле на общото ни здраве. Сигнализирай за неуместен коментар