Нова ера в авиацията: Airbus представи проект на самолети с нулеви емисии

Те трябва да се задвижват с водород

22.09.2020 | 16:22 Редактор: Ивет Арабова

Нова ера в авиацията: Airbus представи амбициозен проект за пътнически самолети с нулеви емисии. Авиогигантът планира да разработи три модела, които ще използват водород като източник на енергия, вместо изкопаеми горива. 

Компанията вярва, че водородът има потенциала да намали значително въздействието на авиацията върху климата. Предизвикателства обаче не липсват. Airbus трябва да намери начин за безопасно съхранение на летливия течен водород по време на полет при много ниски температури.

 

Единият вариант e резервоарът да се вгради във фюзелажа, а това може да окаже влияние върху аеродинамиката. Друг фундаментален компонент е превръщането на водорода в течност при минус 253 градуса по Целзий. 

Целта на Airbus е трите модела самолети да са готови до 2035 година. Авиопроизводителят признава, че за да се осъществи идеята са необходими промени и сериозни инвестиции в цялата индустрия. От компанията обаче са уверени, че водородът е пътят към устойчивото бъдеще, въпреки че много специалисти са на мнение, че планът крие много рискове и опасности.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg/Nathan Laine

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нулево въглеродно съдържание? Велики сте! Сигнализирай за неуместен коментар