Тръмп даде зелена светлина на сделката между Oracle и TikTok

Миналия месец Китай въведе нови ограничения срещу износа на технологии за изкуствен интелект

20.09.2020 | 12:38 Редактор: Ивет Арабова
Тръмп даде зелена светлина на сделката между Oracle и TikTok

Споразумението на Oracle за участие в TikTok  спечели дългоочакваното одобрение на американския президент Доналд Тръмп, пише Bloomberg. Предложението, което ще даде на Oracle и на други инвеститори миноритарна собственост върху нова компания, наречена TikTok Global, трябва да бъде одобрено и от регулаторните органи в Китай, където е седалището на компанията-майка на TikTok - ByteDance.

Одобрението на Тръмп предполага, че многоседмичните обсъждания относно съдбата на популярно приложение за споделяне на музика и видео са близо. Преговорите бяха затруднени, след като миналия месец Китай въведе нови ограничения срещу износа на технологии за изкуствен интелект, което принуди ByteDance да преустанови разговорите за известно време, за да прецени как новите изисквания биха повлияли на продажбата.

TikTok заведе дело в края на август, оспорвайки заповедта на Тръмп за забрана на дейността на компанията в САЩ, ако тя не бъде продадена на американски собственик. На 6 август Белият дом даде на ByteDance 45-дневен срок, преди да забрани приложението в страната, тъй като администрацията на Тръмп заяви, че то представлява заплаха по отношение на икономиката и националната сигурност, ако не бъде продадено на американски купувач. Това даде възможност на страните да постигнат сделка до 20 септември - изключително кратък срок за споразумение за придобиване, което допълнително беше затруднено от геополитическите трусове, предава Bloombergtv.bg.

Последваща президентска заповед от 14 август постави 90-дневен краен срок - до 12 ноември, за да бъде постигната сделка. Крайният срок може да бъде удължен допълнително с 30 дни. И в двата случая той ще бъде след президентските избори в САЩ през ноември. 

Снимка: Bloomberg/Brent Lewin

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК