Въвеждането на 5G мрежите в Европа се случвало тревожно бавно

Повече от половината от 27-те страни членки на ЕС все още не са пуснали търговски 5G услуги

19.09.2020 | 08:50 Редактор: Юлия Христова
Въвеждането на 5G мрежите в Европа се случвало тревожно бавно

Въвеждането на 5G мрежите в Европа е тревожно бавно, твърди лобистка група на най-големите компании на континента. Тя предупреждава, че Европа е много назад спрямо други региони, въпреки че в нея са базирани двете най-големи телекомуникационни компании в света, пише Wall Street Journal.

"Не е твърде късно да затворим пропастта между нас и Съединените щати, Южна Корея и Китай, но спешно трябва да предприемем действия, за да адресираме въпроса“, твърди European Round Table for Industry в доклад, публикуван днес,  

Организацията, известна като ERT, включва 55 фирми, включително производители на автомобили като Daimler и BMW, големи петролни играчи като BP и Royal Dutch Shell, фармацевтичните AstraZeneca и Merck, както и шведската Ericsson и финландската Nokia, които са сред най-напредналите в света производители на телекомуникационно оборудване.

Въпреки че много 5G технологиите все още са в процес на развитие, миналата година няколко страни по света започнаха да изграждат мрежите си. Новите системи не само ще предложат значително по-бързи връзки, но и огромни потоци от данни чрез т.нар. интернет на нещата.

"Европа има значителни индустриални възможности, които могат да подкрепят въвеждането на 5G”, коментира Мартин Лундстет, главен изпълнителен директор на Volvo и председател на комисията по дигитална трансформация на ET. "Трябва да направим нещата по-добре“.

Онова, което допълнително забавя 5G на континента, е по-лошото представяне при внедряването на сегашното поколение 4G мрежи, твърдят от ERT. Около 70% от европейските абонати на мобилни телефони са използвали 4G мрежи миналата година, в сравнение с около 90% в Съединените щати, Китай и Южна Корея.

Групата заяви, че повече от половината от 27-те страни членки на Европейския съюз все още не са пуснали търговски 5G услуги, докато първите подобни услуги в Южна Корея и САЩ са се появили още миналата година.

Фактор, забавящ пускането на 5G в много европейски държави, е, че все още не са предоставили необходимите честоти и не са получили нужните разрешения за планиране и строителство на кулите, установи групата. Въпреки че наличието на радиочестотния спектър не е проблем, тъй като системите все още не са налице, проблемите около тях добавят допълнителна несигурност и носят още трудности при планирането.

Наличието на спектъра е „област, в която Европа демонстрира слаби резултати в сравнение с международните си конкуренти“, посочва ERT.

Европа беше пионер в първото поколение дигитални клетъчни комуникации и беше глобален лидер в преминаването от аналогови към дигитални мрежи през 90-те години. Повечето от най-ранните гиганти в областта на смартфоните, бяха европейски, включително Nokia и Ericsson, които напуснаха пазара по-късно, пише investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
мартин вебер
преди 3 години
дай БОЖЕ скоро да не може да дойдете в бг.с вашето гадно убиващо 5G.вие всички 55 компании само ви интересува печалбата.нищо друто.а това че много хора в европа ще умрат за вас не е важно.дано да не успеете бързо да изградите тази нова мрежа която вече се доказа че убива хора и води към болести хората. Сигнализирай за неуместен коментар