Google с грандиозен план - смартфоните ще алармират при земетресение

Телефоните ни могат да играят ролята на мини сеизмометри

12.08.2020 | 11:43 Редактор: Ивет Арабова
Google с грандиозен план - смартфоните ще алармират при земетресение

Американската компания Google обяви намерението си да създаде най-обширната мрежа за разпознаване на земетресения с помощта на смартфони на Android.

Отсега нататък телефонът ви с Android може да стане част от системата за предупреждение за земетресение, където и да живеете. Това означава, че телефонът ви може да бъде мини сеизмометър и да се присъедини към милиони други телефони с Android, за да създаде най-голямата в света система за предупреждение за земетресение, се казва в съобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

Тъй като всеки смартфон е оборудван с малък акселерометър, той приема сигнали, които биха могли да означават земетресение наблизо. Сигналите ще бъдат изпратени до специален сървър, който ще събира и обработва информация от различни смартфони, за да определи дали земетресение наистина се случва на определено място, предава БГНЕС.

Компанията поясни, че на първия етап може да се намери информация за земетресение наблизо, като изпратите заявка в търсачката Google. По-късно компанията планира да изпраща известия за земетресението на жители на Съединените щати и други страни директно. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК