Кой ще е бъдещият мениджър на новия космодрум на SpaceX в Тексас?

Компанията изгражда плаващи космически портове от свръхтежък клас

11.08.2020 | 11:14 Редактор: Юлия Христова
Кой ще е бъдещият мениджър на новия космодрум на SpaceX в Тексас?

SpaceX има големи планове за своето подразделение в Бока Чика, Тексас - където в момента изгражда и тества Starship, космически кораб от следващо поколение на компанията.

С нова обява за работа, забелязана от CNBC, компанията търси "Мениджър за развитие на курорти“, който да бъде базиран в Браунсвил, най-близкия съседен град до малкия район Бока Чика, където SpaceX изградил съществуващия си отдел за тестове и разработки.

С обявата се търси мениджър, който “да управлява развитието на първия курорт на SpaceX от началото до завършването му, с крайна цел да превърне Бока Чика в "Космопорт на 21 век“. Задачата ще включва наблюдение на целия процес на проектиране и строителство, както и получаване на всички необходими разрешителни за дейността и регулаторни одобрения, както и завършване на окончателното изграждане на съоръжението.

По-рано SpaceX предостави някои дизайнерски концепции за това как могат да изглеждат идеалните му космодруми, а изпълнителният директор Илон Мъск сподели намерението си да изгради плаващи космодруми както за междузвездното, така и за пътуването на Земята от точка до точка през юни, когато компанията обяви, че търси инженери за офшорни операции, които също ще бъдат разположени в Браунсвил.  В своя Twitter акаунт по онова време Илън Мъск потвърди, че работата върху създаването на тези плаващи платформи е вече започнала. "SpaceX изгражда плаващи космически портове от свръхтежък клас за полети до Марс и и Луната, както и за свръхзвукови полети около Земята“, написа Мъск.

"Hиe тpябвa дa cмe дocтaтъчнo дaлeчe, зa дa нe бeзпoĸoим нaceлeниeтo oт peгиoнa. Изcтpeлвaнeтo и ĸaцaнeтo нa eднa paĸeтa ca мнoгo шyмни. Ho плaвaщaтa плaтфopмa мoжe дa бъдe oтдaлeчeнa нa няĸoлĸo мили oт бpeгa“, дoпълвa Mъcĸ.

Toй ĸaзa oщe, чe тpaнcпopтиpaнeтo нa xopaтa oт бpeгa дo плaвaщия ĸocмoдpyм и oбpaтнo мoжe дa cтaвa c нeщo ĸaтo peaĸтивния aпapaт Frаnсіѕсо, ĸoйтo ce пpoизвeждa oт aвcтpaлийcĸaтa ĸoмпaния Іnсаt и ĸoйтo мoжe дa paзвивa cĸopocт дo 107 ĸм/ч.

Тази нова публикация подсказва, че SpaceX ще се стреми да създаде преживяване от типа “от край до край”  извън космическия полет, може би в по-голяма степен с това, което Virgin Galactic изгражда при поделението си Spaceport America в Ню Мексико. Virgin постави голям акцент върху клиентското преживяване, което предоставя на своите туристи, както по отношение на кабината на пътническите космически превозни средства, така и на удобствата, налични на земята на мястото на изстрелване.

SpaceX подготвя собствени превозни средства за частни изстрелвания на астронавти, като обяви планове да предложи орбитални полети за връщане за клиенти, използващи Dragon, който сега е по-близо до всякога до сертифицирането за човешки полети, благодарение на това, че осъществи връщане на Земята с астронавтите от НАСА Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда. Тази демонстрационна мисия бе последното изискване в процеса на нейното сертифициране и SpaceX сега е напът да стартира частни космически мисии още през следващата година. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хари
преди 3 години
Какви курорти ви гонят, хора? Я понаучете малко английски, г-жа Христова. Сигнализирай за неуместен коментар