Microsoft възнамерява да купи приложението TikTok

Тръмп е поставил ултиматум на компанията ByteDance в размер на 45 дни за договаряне на продажбата

04.08.2020 | 00:20 Редактор: Георги Камарашев
Microsoft възнамерява да купи приложението TikTok

Софтуерният гигант Microsoft възнамерява да купи видео платформата TikTok. Изпълнителният директор Сатя Надела и американският държавен глава Доналд Тръмп са обменили мнения, а сега Microsoft възнамерява да проведе допълнителни разговори със китайския собственик на TikTok - ByteDance. Целта е да се постигне споразумение до 15 септември, съобщава Bloomberg.

Microsoft потвърди в неделя за първи път, че възнамерява да закупи американския бизнес на TikTok.

Китайската компания ByteDance е поставена под сериозен натиск да продаде американския бизнес на TikTok, тъй като Тръмп обяви забраната на популярното приложение в САЩ заради опасения за националната сигурност на страната. Американското правителство изрази опасения, че данните за американските граждани ще попаднат в ръцете на Комунистическата партия на Китай чрез Tiktok. 

Тръмп е поставил ултиматум на китайската компания в размер на 45 дни за договаряне на продажбата на приложението на Microsoft, заявиха в неделя двама души, запознати с въпроса. Неговият министър на финансите Стивън Манучин по-рано заяви, че има надпартийно споразумение, че TikTok не може да остане да работи в САЩ в сегашната си форма.

Microsoft изтъкна, че поглъщането ще се разглежда само в съгласие с правителството и като част от проверка на сигурността и ясни доказателства за ползите за американската икономика. Диалогът с администрацията на Тръмп щял да продължи по време на по-нататъшните разговори с ByteDance през следващите седмици. Microsoft планира да поеме не само американския бизнес на TikTok, но и този в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Компанията била отворена и за други инвеститори, които биха искали да участват като миноритарни партньори, информира Investor.bg. Microsoft обаче подчерта, че преговорите са в предварителен етап и няма сигурност, че в крайна сметка ще бъде постигнато споразумение.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК