Младите българи последни по цифрова грамотност в ЕС

По-лошо от нашенци се справят единствено румънците

15.07.2020 | 14:30 Редактор: Георги Камарашев
Младите българи последни по цифрова грамотност в ЕС

България е на предпоследно място в Европейския съюз по цифрова грамотност на младежите. Оказва се, че сме с основни или над основни цифрови умения.

По-лошо се справят единствено румънските деца, където този процент е 56. Италия и Унгария са на дъното на класацията съответно с 65% и 68%.

Младите хора в Хърватия най-добре боравят с цифровите иновации, където умения за работа с технологиите на бъдещето имат 97% от младите. Високата цифрова грамотност е характерна за Естония, Литва и Холандия над 93%, а също така за нашата южна съседка Гърция – 92%.

Изследването на Евростат показва, че през 2019 г. четирима от петима млади европейци (80%) на възраст от 16 до 24 години имат основни или над основни цифрови умения. Това е с 24 процентни пункта (п.п.) по-високо от дела на лицата на възраст от 16 до 74 години (56%), предаде БГНЕС.

През последните месеци много младежи трябва да учат онлайн заради пандемията от коронавирус, която затвори училищата и университетите на Стария континент. По тази причина цифровата грамотност придобива все по-голямо значение за бъдещето на Европа и нейната конкурентоспособност.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 3 години
Еми нали имахме еврокомисар по въпроса дето непрекъсната повтаряше като папагал думата "цифровизация" без да е в състояние да обясни като какво ще да е това нещо. На нормалните хора им писна от думата цифровизация, поставена пред всякакви други думи и накрая пожелаха на българския еврокомисар да ходи и да се такова цифрово. Общо взето , това ще да са причините според мен. Сигнализирай за неуместен коментар