Санкция за Google в размер на 600 хил. евро за "правото да бъдеш забравен"

Наказанието е най-голямото, налагано някога от APD

15.07.2020 | 10:37 Редактор: Юлия Христова
Санкция за Google в размер на 600 хил. евро за

Белгийският регулаторен орган за защита на данните (APD) наложи глоба на американската технологична компания Google в размер на 600 хил. евро за неспазване на европейските правила относно "правото на човек да бъде забравен“, съобщава Ройтерс.

Наказанието от 600 000 евро е най-голямото, налагано някога от APD, и е над 10 пъти по-голямо от предишното рекордно наказание на органа, пише investor.bg

Google не е успяла да премахне връзките от своите резултати при търсенето до статии, за които APD твърди, че са "остарели" и вредят на репутацията на човек с публичен профил в Белгия.

Новините, които се появиха в резултатите на търсачката, свързани с името на човека, се отнасят до неоснователни оплаквания за тормоз. Google проявила "небрежност" при вземането на решение да не премахва връзките, като се има предвид, че компанията има доказателства, че фактите са нерелевантни и остарели, изтъкват от APD.

Google заяви, че възнамерява да обжалва решението в съда и работи усилено за "постигане на разумен и принципен баланс между правата на хората на достъп до информация и поверителността“.

„Не вярвахме, че това дело отговаря на критериите на Съда на Европейския съюз за отписване на публикуваната журналистика от търсенето - решихме, че е в интерес на обществото тази новина да остане сред резултатите“, заяви говорител на Google.

Върховният съд на ЕС наложи принципа на "правото да бъдеш забравен" през 2014 г., когато постанови, че хората могат да поискат от търсачки като Google да премахнат неадекватна или нерелевантна информация от резултати при търсене.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК