Huawei поиска среща с Борис Джонсън заради евентуално отстраняване от 5G мрежата

Доклад на експертите по сигурността ще бъде представен на премиера

12.07.2020 | 16:50 Редактор: Юлия Христова
Huawei поиска среща с Борис Джонсън заради евентуално отстраняване от 5G мрежата

Китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies поиска среща с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, за да обсъдят предложение за сделка за забавяне на потенциалното отстраняване на компанията от процеса по изграждане на мрежа от пето поколение (5G) в страната, съобщава Ройтерс. 

В началото на седмицата Sunday Times и Telegrap съобщиха, че британската национална агенция за киберсигурност NCSC е стигнала до извода, с оглед на неотдавнашните мерки на правителството на САЩ, че рискът за сигурността чрез продукти от китайската компания вече не може да бъде контролиран.

Доклад на експертите по сигурността ще бъде представен на премиера Борис Джонсън в края на новата седмица, като през следващите 14 дни трябва да се предприемат стъпки, за да може до края на годината да се стигне до ефективна забрана на инсталирането на компоненти на Huawei в 5G мрежата. Продуктите, които вече са инсталирани, могат да бъдат деинсталирани до 2026 или 2027 г.

Huawei се стреми да забави премахването ѝ от списъка с телекоми по отношение на 5G мрежите във Великобритания до парламентарните избори през юни 2025 г., като компанията очаква новото правителство да отмени решението за нейното отстраняване.

В замяна на това Huawei ще се ангажира да поддържа оборудването си във Великобритания, което се използва и в 2G, 3G и 4G мрежите.

Кралството предостави на китайския телеком ограничена роля в изграждането на 5G мрежите по-рано през януари, но оттогава министрите заявиха, че въвеждането на американските санкции срещу Huawei я превръщат в надежден доставчик, пише investor.bg.

Джонсън е изправен пред силен натиск от страна на САЩ и някои британски политици да забрани достъпа на китайския производител на телекомуникационно оборудване до инфраструктурата на Великобритания по съображения за сигурност.

Посланикът на Китай в Лондон, Лю Сяомин, предупреди миналата седмица, че решението на Великобритания да загърби Huawei ще изпрати "много лошо послание" до китайския бизнес. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Каква изненада, че САЩ и Великобритания имат една и съща политика... Сигнализирай за неуместен коментар