Ново устройство заменя инсулиновите инжекции за диабетици

Изследователи от Цюрихския технологичен университет са разработили прототипно приспособление

04.06.2020 | 11:52 Редактор: Юлия Христова
Ново устройство заменя инсулиновите инжекции за диабетици

Представете си устройство, което дава възможност на хората с диабет да използват приложение или дистанционно управление, за да си осигуряват необходимия инсулин без инжекция. Изследователи от Цюрихския технологичен университет са разработили прототипно приспособление, което прави точно това, използвайки електрошок, за да контролира генната експресия в капсулирани бета-клетки, пише сп. "Сайънс".

Задачата на бета-клетките в панкреаса е да долавят покачването на нивата на кръвната захар и в отговор да произвеждат и да освобождават инсулин, който помага на тялото да преработи глюкозата. При хората с диабет въпросните клетки не функционират правилно, пише Монитор.

Проблемът обикновено се овладява чрез следене на нивата на кръвната захар и редовно прилагане на инсулинови инжекции. Тъй като практиката е инвазивна, швейцарските специалисти са проучили алтернативни възможности.

Крайният резултат от проучването им е миниатюрно устройство, което може да бъде задействано от разстояние да освобождава инсулин при необходимост.

Прототипното приспособление включва капсула, съдържаща генномодифицирани човешки бета-клетки, свързани с печатна платка, която ги контролира. Когато платката се активира чрез радиосигнал, на калциевите и калиевите канали в бета-клетките се предава електрически сигнал. По този начин се предизвиква експресия на инсулиновия ген, който освобождава хормона в рамките на няколко минути.

Идеята е устройството, тествано успешно върху мишки с диабет, да се имплантира под кожата на пациенти със захарна болест. Бета-клетките могат да бъдат стимулирани с ток да освобождават инсулин "по поръчка", като се контролират от самия пациент, от лекар или автоматично при предварително зададено време.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И как по-точно влиза този инсулин в тялото? Сигнализирай за неуместен коментар